Ministrul protecției mediului și resurselor naturale, Ruslan Strileț, a declarat că, în anul în care a avut loc războiul ruso-ucrainean la scară largă, agresorul rus a provocat daune de aproape 1,9 trilioane de hrivne asupra mediului din Ucraina.

"Pe parcursul anului de război pe scară largă, am documentat deja peste 2.300 de crime împotriva naturii împreună cu Inspectoratul de stat pentru mediu. Valoarea pagubelor ajunge la aproape 1,9 trilioane de hrivne", a declarat ministrul, relatează Ukrainskaia Pravda.

"Aproape 500.000 de hectare se află în prezent sub ocupație sau în zona de război. 2,4 milioane de hectare de păduri au fost deja eliberate și trebuie restaurate".

În prezent, a precizat Strileț, 10 parcuri naționale, 8 rezervații naturale și 2 rezervații ale biosferei sunt ocupate. Aproximativ 600 de specii de faună și 750 de specii de floră sunt amenințate cu dispariția, inclusiv specii din Cartea Roșie.

Pe coastele Ucrainei, Bulgariei și Turciei au fost deja înregistrate aproximativ o mie de decese de delfini. În plus, partea cea mai dezvoltată din punct de vedere industrial a Ucrainei este situată în zona de război. Au fost ocupate 132 de zăcăminte de minereuri, iar pierderile industriei pentru anul în curs au ajuns la 7,76 trilioane de hrivne.

Acțiunile Rusiei contribuie, de asemenea, la criza climatică, deoarece provoacă emisii directesuplimentare de carbon de aproximativ 33 de milioane de tone. Numai incendiile din păduri, instalații agricole și de altă natură din timpul ostilităților au eliberat în atmosferă peste 23 de milioane de tone de gaze cu efect de seră. 

Sursa: RADOR