Rusia nu va reuși să-i intimideze pe cetățenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia Zilei statalității ucrainene.

Sărbătoarea e marcată pentru prima oară în Ucraina, în plină invazie rusă, în condițiile în care forțele ruse au lansat la primele ore ale dimineții cel puțin 20 de rachete dinspre Belarus numai asupra regiunilor Cernigov și Kiev, relatează agențiile de presă Unian și DPA.

"A fost o dimineață nelinștită. Din nou teroarea rachetelor, dar Ucraina nu va ceda. Nu ne vom lăsa intimidați!", a subliniat Zelenski într-un discurs în care a transmis populației felicitări cu ocazia Zilei statalității ucrainene, sărbătoare instituită de el anul trecut (2021), pe lângă Ziua independenței Ucrainei, marcată la 24 august, în condițiile în care Rusia contestă însuși dreptul statului ucrainean la existență prin acest război declanșat la 24 februarie.

"Ucraina este un stat independent, liber și indivizibil. Și așa va fi pentru totdeauna!", a afirmat Zelenski, care a postat un videoclip emoționant despre lupta țării sale împotriva ocupanților ruși. Țara luptă pentru libertatea sa, a spus el, în cea de-a 155-a zi de război. 

++++

Rușii recurg la noi tactici în regiunea Luhansk, a anunțat șeful administrației militare de stat din regiunea Luhansk, Serhi Haidai. "Ocupanții ruși dau foc satelor din regiunea Luhansk, pe care nu le pot ocupa, relatează RBC-Ucraina cu referire la declarația șefului Administrației regionale militare din Luhansk, Serhi Haidai.

"Întregul teritoriu al regiunii Luhansk, unde s-a desfășurat faza activă a ostilităților, a fost bombardat de ruși, în fiecare zi, cu absolut toate tipurile de arme. Majoritatea caselor au fost distruse în Popasnaia, Zolote, Hirne, Sievierodonețk și Rubijne. Infrastructura critică a fost distrusă în proporție de 100%. După eliberare va fi necesară refacerea alimentării cu apă, gaze și electricitate", a declarat Haidai.

În plus, potrivit acestuia, rușii încearcă în continuare să ocupe regiunea, să ajungă la granița administrativă pentru a organiza un referendum, iar aceasta va deveni un fel de trambulină pentru o nouă ofensivă în regiunea Donețk.

”Inamicul întreprinde noi tentative, nu numai la nivel declarativ, ci și în fapte, pentru a ajunge (la granița administrativă a regiunii Luhansk - n.red.). Aici, ei au două obiective, pe care încearcă să le realizeze. Prima este de a captura regiunea în întregime, iar, în a doua, au nevoie de regiunea Luhansk pentru a continua referendumul și pentru a pregăti în continuare o rampă de lansare pentru un nou atac asupra Seversk și a regiunii Donețk", a mai specificat Haidai.

După cum se mai precizează, trupele ruse își continuă tentativele lor de a lua cu asalt regiunea Luhansk. Invadatorii au încercat din trei direcții să ajungă la granița administrativă a regiunii.

Pe 3 iulie, armata ucraineană a părăsit Lisiceansk. Forțele armate ale Ucrainei s-au retras din pozițiile lor pentru a salva personalul militar. Până pe 3 iulie, acesta era ultimul oraș important unde armata rusă nu preluase controlul. Pe 25 iunie, trupele ruse au capturat complet Sievierodonețk. Cu toate acestea, inamicul nu a reușit să încercuiască forțele ucrainene, unitățile s-au retras și au ocupat noi poziții. 

Rusia va împiedica "acțiunea media occidentale"

Rusia va împiedica "acțiunea media occidentale" pe teritoriul său, ca represalii la decizia justiției europene de a confirma suspendarea difuzării canalului de știri rusesc RT France, a precizat miercuri Kremlinul, potrivit La Libre Belgique.

"Vom lua măsuri de presiune similare vizând media occidentale care activează la noi în țară. Nu le vom mai lăsa să activeze în țara noastră, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Justiția europeană a respins miercuri cererea canalului de știri RT France (ex-Russia Today) de a anula suspendarea difuzării decise în cadrul sancțiunilor UE contra Moscovei, potrivit unei hotărâri consultate de AFP.

În decizia sa, tribunalul UE argumentează că această "interdicție temporară" nu repune "în discuție" libertatea de exprimare ca atare", spre deosebire de ce afirmă media de stat rusă, sancționată după invadarea Ucrainei de către Moscova.

Surse: RADOR, AGERPRES