Potrivit unui videoclip care circulă prin mediile de socializare, rușii s-au așezat la coadă ca să cumpere dolari americani, având în vedere că Bursa din Moscova a ordonat suspendarea imediată a tranzacțiilor în dolari și în euro.

Miercuri, Banca Centrală a Rusiei a anunțat că schimburile și orice alte tranzacții în dolari americani și în euro sunt suspendate începând cu data de 13 iunie, „din cauza măsurilor restrictive impuse de Statele Unite împotriva Bursei din Moscova”. Banca a mai adăugat că, în vederea stabilrii unui schimb oficial al acestor monezi, se vor efectua tranzacții ‘directe’, potrivit newsweek.com.

Anunțul survine după ce Trezoreria SUA (echivalentul Ministerului de Finanțe, n. red.) a prelungit un ordin emis de președintele Joe Biden în decembrie, ordin care permite Washingtonului să sancționeze direct băncile străine care facilitează tranzacții masive cu Rusia. Statele Unite au amenințat să elimine din sectorul financiar băncile care mai fac afaceri cu firme care sprijină industria de apărare a Rusiei.

În urma veștii legate de suspendarea tranzacțiilor cu valută la Bursa din Moscova, în Sankt Petersurg s-a format o coadă la un birou de schimb valutar, după cum a transmis canalul Bankrollo de pe Telgram, acesta difuzând imagini cu oameni care stau la coadă. Bancrollo are peste 300000 de abonați și transmite postări de ultimă oră despre economia și despre băncile din Rusia.

Miercuri, Bursa din Moscova, principala piață financiară din Rusia, a transmis că firmele și persoanele pot continua să vândă și să cumpere dolari americani și euro prin băncile rusești.

„Toate fondurile în dolari și în euro din conturile și din depozitele cetățenilor și companiilor vor rămâne în siguranță”, se arată în declarație.

„În multe bănci, rata dolarului urcă rapid”, a subliniat Bankrollo într-o altă postare. „Norvik Bank a stabilit o nouă rată de schimb în privința dolarului – cumpără 1 dolar cu 50 de ruble și îl vinde cu 200”.

Potrivit ultimelor tranzacții din data de 11 iunie, la Bursa din Moscova, dolarul era evaluat la 89,10 ruble, iar 1 euro, la 95,62 de ruble. Ziua de 12 iunie a fost sărbătoare națională, astfel încât tranzacțiile au fost suspendate.

Filmări cu oameni care stau la coadă ca să cumpere dolari au apărut și pe X, fostul Twitter, postate fiind de Jason Jay Smart, un consilier în materie de politică postssovietică, iar acesta a notat: "Rubla se prăbușește. În Sankt Petersburg, cozile se măresc la birourile de schimb la aflarea veștii legate de sancțiunile SUA care au dus la suspendarea tranzacțiilor în valută de la Bursa din Moscova”.

Canalul est-european Vișegrad 24 afirmă că imaginile demonstrează că „în Rusia e panică”.

Newsweek a cerut prin email un comentariu din partea Ministerului rus de Externe.

Statele Unite și-au sporit treptat sancțiunile impuse Rusiei după războiul declarat de președintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei, lansat în februarie 2022. Economia Rusiei a primit o lovitură după înghețarea rezervelor sale în valută, iar Moscova a fost ruptă de sistemul SWIFT (Societatea de Telecomunicații Financiare Interbancare Internaționale).

Miercuri, secretara Trezoreriei SUA, Janet Yellen (echivalentul ministrului de finanțe) a declarat că Washingtonul  „sporește riscurile instituțiilor financiare care au legătură cu economia de război a Rusiei și elimină căile vreunei evaziuni, rducând astfel capacitatea Rusiei de a beneficia de accesul la tehologie, aparatură, software și servicii IT din străinătate”.

„Pe zi ce trece, Rusia continuă să își periciliteze viitorul ca să-și susțină războiul nedrept împotriva Ucrainei”, a spus ea.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA