În rândul rușilor care locuiesc în apropierea graniței finlandeze, nu există nicio teamă de o posibilă militarizare a regiunii de către avioanele finlandeze, dacă se alătură NATO, relatează La Razon.

Mai degrabă, surprindere, deoarece din vremea sovietică finlandezii au fost întotdeauna cei mai buni vecini. "Nu am avut niciodată probleme cu finlandezii și sunt sigur că nu le vom avea dacă intră în NATO, decât dacă nu vin cu ceva prostesc", a declarat pentru Efe Dasha, un vânzător de la piața din orașul istoric Vîborg, aflat la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Finlanda.

Frontiera finlandeză a fost timp de decenii poarta de intrare către Occident pentru mulți sovietici și ruși, dar lucrurile s-au schimbat radical odată cu începerea campaniei militare ruse în Ucraina, în februarie. Acum, Helsinki vrea garanții de securitate și NATO este singura care le poate oferi. Nu se vede niciun finlandez pe străzile turistice din Vîborg, ai cărui locuitori sunt mai mult decât obișnuiți cu străinii.

"Nu mai vin. Guvernul le-a interzis. Înainte veneau autobuze pline de finlandezi. Petreceau aici noaptea și mergeau inclusiv la coafor", relatează Svetlana, care lucrează la muzeul orașului. Finlandezii au profitat de weekend pentru a cumpăra vodcă și benzină, produse mult mai ieftine decât de cealaltă parte a graniței. "Toată lumea are o relație cu țara vecină, la bine și la rău. Suntem încă șocați de decizia Finlandei de a adera la NATO", a spus Anton, proprietarul unui restaurant.

Totuși, el insistă că în Vîborg "nimeni nu are nimic împotriva finlandezilor". "Nici o parte, nici cealaltă parte a graniței nu vrea să știe despre politică. Vor să rămână vecini buni. Nu știm ce se va întâmpla cu NATO. Incertitudinea este totală", mărturisește el.

În muzeul local situat în celebrul său castel medieval, se poate descoperi că acest oraș din regiunea Leningrad a aparținut viselor timp de 400 de ani până când Petru cel Mare a preluat controlul asupra Mării Baltice (1710), deși a fost întotdeauna un ținut populat de finlandezi.

După Revoluția bolșevică (1917), Vîborg a intrat sub controlul Finlandei, ceea ce a făcut din el principala garnizoană militară și, de fapt, a devenit al doilea oraș ca mărime al țării până când URSS l-a recucerit în 1940, în timpul Războiului de Iarnă. "Unii spun că finlandezii vor încerca să recupereze Vîborg, dar eu nu cred. Este propagandă. Vina o au politicienii care încearcă să arate cine este cel mai dur dintre toți. Vrem doar să trăim în pace", a spus Vladimir, în vârstă de 20 de ani.

Una dintre sălile muzeului este dedicată celor peste 20 de ani în care Vîborg a fost finlandez. Un steag al țării scandinave atârnă pe perete, la fel ca și scânduri metalice cu nume de străzi finlandeze. Din acest motiv, Alisa, care lucrează în piața alimentară din chiar inima orașului, nu își poate reține lacrimile.

"Este rușinos ce se întâmplă. Ne-am înțeles mereu bine. Ca întotdeauna, oamenii vor fi cei care vor suferi. Nu vor fi medicamente și prețurile vor crește vertiginos", susține ea. Nu se teme să dea vina pe Kremlin pentru cearta actuală cu toți vecinii occidentali ai Rusiei, dar admite și responsabilitatea rușilor. "Toți suntem vinovați. Nu ne plângem și nu protestăm. Noi suntem de vină pentru tot", spune ea printre lacrimi.

Ca urmare a campaniei militare ruse din Ucraina, Finlanda a suspendat traficul de marfă, a introdus noi restricții din cauza Covid-19 și a anulat comunicarea cu trenul.

"A trebuit să mă opresc să conduc camionul cu care călătorim în fiecare săptămână în Finlanda și Suedia. Vameșul mi-a spus: (Președintele Vladimir) Putin este de vină pentru toate. Și a făcut gestul de a mitralia de parcă noi am fi cei răi din film. Am răspuns că ucrainenii sunt fasciști", denunță un Vasili morocănos.

Acum, trebuie să conducă niște autobuze obișnuite vechi. Cu toate acestea, nu este îngrijorat de intrarea Finlandei în Alianța Atlantică. "Putin are totul sub control. A desfășurat deja sisteme de rachete la periferia orașului, în apropierea graniței. Le-am văzut. Nu știu dacă au încărcătură nucleară. Suntem pregătiți pentru orice", adaugă el.

Vasili este o excepție. Vîborg nu emană ură. Dimpotrivă. Mașa, profesor universitar, speră că finlandezii se vor întoarce imediat ce campania de război din Ucraina se va termina. "Nu îmi este frică. Voi continua să vin la Vîborg", adaugă Mișa, un pensionar care vine săptămânal la pescuit din Sankt Petersburg.

Sursa: RADOR