Adjunctului ambasadorului ceh la Moscova i s-a cerut să coopereze cu serviciile secrete ruse, înainte de a fi expulzat din Rusia, în timp ce o altă diplomată cehă a fost abordată și ea. Ambii au refuzat să coopereze.

Moscova l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului ceh, Tomáš Hart, miercurea trecută (13 aprilie) ca răspuns la expulzarea adjunctului ambasadorului rus din Republica Cehă în martie, relatează EURACTIV.com.

Potrivit Deník N și Respekt, Hart a fost abordat de serviciile de informații ruse la sfârșitul lunii martie, primind o scrisoare prin care era invitat la o întâlnire. Hart nu a răspuns invitației și a raportat chestiunea Ministerului de externe ceh.

Presa din Cehia consideră că ar fi putut fi o provocare din partea autorităților ruse sau o încercare de a pune presiune psihologică asupra diplomației de la Praga.

Un bărbat necunoscut i-a spus unei alte diplomate de la Ambasada Cehiei că va fi expulzată din Rusia dacă nu va coopera.

Relațiile diplomatice dintre Cehia și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel istoric.

La sfârșitul lunii martie, diplomații cehi la Moscova s-au confruntat cu hărțuiri grave, Ministerul ceh de externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Praga pentru a protesta față de comportamentul inacceptabil al Moscovei.

Adjunctul ambasadorului Rusiei a fost apoi expulzat din Republica Cehă, deoarece lucra sub acoperire diplomatică pentru serviciile de informații ruse. În replică, Rusia a decis să-l expulzeze pe adjunctul ambasadorul ceh.

În prezent, la Ambasada rusă de la Praga sunt șase diplomați, în timp ce la Ambasada Cehiei de la Moscova sunt 17 angajați, inclusiv diplomați.