Liberalul Mark Rutte, prim-ministru în exercițiu al Olandei, s-a declarat "optimist" cu privire la șansele sale de a fi numit noul secretar general al NATO.

Rutte a subliniat că acest lucru "nu este încă decis" din cauza lipsei de sprijin din partea României, Slovaciei și Ungariei, informează EFE, preluată de Agerpres.

Rutte, care a anunțat vara trecută că va părăsi politica olandeză după căderea ultimului său cabinet, este plin de speranță în privința șanselor sale de a ajunge în fruntea unei organizații internaționale.

"Sunt optimist", a declarat el într-un interviu acordat Nieuwsuur, program de la postul public NPO.

El recunoaște că încă nu are sprijinul tuturor celor 32 de state membre.

Washingtonul a fost printre primii care și-a exprimat sprijinul pentru Rutte în cursa sa către NATO, însă politicianul olandez spune că "nu a auzit" confirmarea zvonurilor că Washingtonul face deja presiuni asupra Ungariei să renunțe la vetoul său.

"De asemenea, nu exclud să existe o altă conversație în paralel", a recunoscut el.

Ungaria a reiterat marți că nu îl va sprijini pe Rutte, argumentând că prioritatea sa este ca NATO să fie condusă de un reprezentant din Europa de Est, precum președintele României Klaus Iohannis, a cărui candidatura nu are totuși prea multe șanse, având în vedere sprijinul larg din rândul aliaților pentru Rutte, notează EFE.

Nici Slovacia nu s-a hotărât deocamdată.

Miniștrii de externe ai NATO participă joi și vineri la Praga la o întâlnire informală pentru a pregăti summitul liderilor aliați care va fi găzduit de Washington în perioada 9-11 iulie, în care sprijinul pentru Ucraina va fi unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi, dar este totodată de așteptat să se ajungă la un acord în privința celui care îi va succeda norvegianului Jens Stoltenberg în fruntea NATO.