Premierul olandez în exercițiu Mark Rutte spune că reprezintă ”o opțiune serioasă” cooptarea JA21 - dreapta radicală - în noua coaliție guvernamentală.

Mark Rutte le-a spus jurnaliștilor, în prima zi de negocieri privind formarea unui Guvern după alegerile anticipate recente, că dorește să aibă majoritate în cele două camere ale Parlamentului.

Premierul în exercițiu s-ar putea confrunta cu o opoziție puternică din partea D66, care s-a clasat pe poziția a doua la alegeri. Partidul progresist și JA21 au opinii complet diferite în ceea ce privește migrația, Europa și schimbările climatice, relatează DutchNews.nl.

Creștin-democrații din CDA sunt alți potențiali parteneri de coaliție. CDA a pierdut câteva mandate față de precedenta legislatură, astfel că va putea revendica mai puține ministere. 

Al patrulea partid din coaliție, ChristenUnie, se află pe poziții fundamental diferite față de D66 în privința eticii medicale. Liderul formațiunii, Gert-Jan Segers, spune că de data aceasta va cere ”un preț mai mare”. 

JA21 a fost creat în decembrie 2020 de doi politicieni care au părăsit Forum voor Democratie (FvD) - un partid eurosceptic, naționalist-conservator, populist - în urma unor dispute interne și a unor declarații controversate făcute de liderul partidului Thierry Baudet.