S-a dus cultura "Willkommen". Germania aplică din nou Acordul de la Dublin pentru refugiații sirieni
Germania îi va trimite pe refugiații sirieni înapoi în țările în care s-au înregistrat pentru prima dată la intrarea pe teritoriul UE. Cultura ”Willkommen” a durat mai puțin de 3 luni.
Berlinul va aplica din nou Acordul de la
Dublin în cazul sirienilor care solicită azil în Germania. Asta înseamnă că
refugiații sirieni care ajung în Germania vor fi returnați în țara prin care au
intrat pe teritoriul UE și s-au înregistrat, relatează Zeit Online.
În august, Berlinul a decis să suspende Acordul de la Dublin pentru refugiații sirieni. Acest lucru a permis refugiaților sirieni să rămână în Germania și să nu fie trimiși în țările care au fost punct de intrare în UE, așa cum prevede acest regulament.
”În prezent, Germania aplică Regulamentul de la Dublin pentru toate țările de origine și pentru toate statele membre, cu excepția Greciei”, a confimat, marți, Ministerul german de Interne pentru presa germană. Mai mult, în declarația MAI german se arată că Acordul de la Dublin se aplică și refugiaților sirieni începând cu data de 21 octombrie.
Zeit Online notează că returnarea va fi dificilă pe termen scurt, deoarece puțini refugiați care au intrat în ultimul timp în Germania s-au înregistrat anterior în alt stat al Uniunii Europene.
Anunțul MAI german are toate datele pentru a provoca noi dispute în cadrul coaliției de guvernare. SPD a fost surprins de acest anunț, care a venit chiar în timpul unei reuniuni a fracțiunii parlamentare. Inițial, purtătoarea de cuvânt a liderului social-democrat Sigmar Gabriel și o purtătoare de cuvânt a guvernului au refuzat să comenteze. Alți participanți la ședința fracțiunii SPD au recunoscut însă că au fost luați prin surprindere, inclusiv Frank-Jürgen Weise, șeful Oficiului pentru Migrație și Refugiați, instituția care gestionează procedurile de azil.
Ulterior, un purtător de cuvânt al Oficiului a negat afirmațiile participanților la reuniune, afirmând că Weise a fost informat cu privire la aplicarea Acordului de la Dublin pentru solicitanții de azil din Siria.
Burkhard Lischka (SPD) a declarat pentru publicația citată că a luat masa cu ministrul de Interne, Thomas de Maizière, căruia i-a solicitat o mai bună comunicare pe criza refugiaților ."Din nou am aflat din presă”, a spus Lischka.
Aydan Özoguz, expert pe probleme de integrare în cadrul SPD, a criticat modul haotic de lucru al ministrului de Interne, în timp ce liderul Verzilor din Parlament, Katrin Göring-Eckardt, a susținut că decizia nu face decât ”să prelungească procedurile de azil și va duce la mai multe procese, fără a rezolva niciuna dintre problemele”.
Conform DPA, Bundestagul va discuta, miercuri, decizia guvernului.
"Returnarea unui număr atât de mare de persoane în Ungaria sau Croația este o măsură inumană și, în același timp, nerealistă”, a declarat, pentru DPA, directoul asociației Pro Asyl, Günter Burkhardt.
Ce prevede Acordul de la Dublin
Regulamentul Dublin II, adoptat în 2003, stabilește principiul conform căruia un singur stat membru este responsabil de examinarea unei cereri de azil. Astfel, în ceea ce privește intrarea sau șederea ilegală într-un stat membru UE, Regulamentul prevede că, ”dacă solicitantul de azil a trecut ilegal frontiera unui stat membru, respectivul stat membru este responsabil de examinarea cererii de azil”. Referitor la intrarea legală într-un stat membru, ”în cazul în care un resortisant al unei țări terțe introduce o cerere de azil într-un stat membru unde nu a fost supus obligației de a deține viză, statul membru în care a fost depusă cererea este responsabil”.
Comentarii