Germania îi va trimite pe refugiaţii sirieni înapoi în ţările în care s-au înregistrat pentru prima dată la intrarea pe teritoriul UE. Cultura ”Willkommen” a durat mai puțin de 3 luni.

Berlinul va aplica din nou Acordul de la Dublin în cazul sirienilor care solicită azil în Germania. Asta înseamnă că refugiații sirieni care ajung în Germania vor fi returnați în țara prin care au intrat pe teritoriul UE și s-au înregistrat, relatează Zeit Online.

 În august, Berlinul a decis să suspende Acordul de la Dublin pentru refugiaţii sirieni. Acest lucru a permis refugiaţilor sirieni să rămână în Germania şi să nu fie trimişi în ţările care au fost punct de intrare în UE, aşa cum prevede acest regulament. 

”În prezent, Germania aplică Regulamentul de la Dublin pentru toate ţările de origine şi pentru toate statele membre, cu excepţia Greciei”, a confimat, marţi, Ministerul german de Interne pentru presa germană. Mai mult, în declaraţia MAI german se arată că Acordul de la Dublin se aplică şi refugiaţilor sirieni începând cu data de 21 octombrie. 

Zeit Online notează că returnarea va fi dificilă pe termen scurt, deoarece puţini refugiaţi care au intrat în ultimul timp în Germania s-au înregistrat anterior în alt stat al Uniunii Europene.  

Anunţul MAI german are toate datele pentru a provoca noi dispute în cadrul coaliţiei de guvernare. SPD a fost surprins de acest anunţ, care a venit chiar în timpul unei reuniuni a fracţiunii parlamentare. Iniţial, purtătoarea de cuvânt a liderului social-democrat Sigmar Gabriel şi o purtătoare de cuvânt a guvernului au refuzat să comenteze. Alţi participanţi la şedinţa fracţiunii SPD au recunoscut însă că au fost luaţi prin surprindere, inclusiv Frank-Jürgen Weise, şeful Oficiului pentru Migraţie şi Refugiaţi, instituţia care gestionează procedurile de azil.

Ulterior, un purtător de cuvânt al Oficiului a negat afirmaţiile participanţilor la reuniune, afirmând că Weise a fost informat cu privire la aplicarea Acordului de la Dublin pentru solicitanţii de azil din Siria.

Burkhard Lischka (SPD) a declarat pentru publicaţia citată că a luat masa cu ministrul de Interne, Thomas de Maizière, căruia i-a solicitat o mai bună comunicare pe criza refugiaţilor ."Din nou am aflat din presă”, a spus Lischka.

Aydan Özoguz, expert pe probleme de integrare în cadrul SPD, a criticat modul haotic de lucru al ministrului de Interne, în timp ce liderul Verzilor din Parlament, Katrin Göring-Eckardt, a susţinut că decizia nu face decât ”să prelungească procedurile de azil şi va duce la mai multe procese, fără a rezolva niciuna dintre problemele”.

Conform DPA, Bundestagul va discuta, miercuri, decizia guvernului.

"Returnarea unui număr atât de mare de persoane în Ungaria sau Croaţia este o măsură inumană şi, în acelaşi timp, nerealistă”, a declarat, pentru DPA, directoul asociaţiei Pro Asyl, Günter Burkhardt. 

Ce prevede Acordul de la Dublin

Regulamentul Dublin II, adoptat în 2003, stabileşte principiul conform căruia un singur stat membru este responsabil de examinarea unei cereri de azil. Astfel, în ceea ce priveşte intrarea sau şederea ilegală într-un stat membru UE, Regulamentul prevede că, ”dacă solicitantul de azil a trecut ilegal frontiera unui stat membru, respectivul stat membru este responsabil de examinarea cererii de azil”. Referitor la intrarea legală într-un stat membru, ”în cazul în care un resortisant al unei ţări terţe introduce o cerere de azil într-un stat membru unde nu a fost supus obligaţiei de a deţine viză, statul membru în care a fost depusă cererea este responsabil”.