Presa germană scrie că aşteptările de la Preşedinţia română a Consiliului sunt "scăzute", ca urmare a guvernării de la Bucureşti, dar şi a situaţiei actuale din UE şi a alegerilor europarlamentare de anul viitor.

Când Viorica Dăncilă a făcut o vizită Bruxelles la începutul lunii decembrie, Jean-Claude Juncker a jucat rolul gazdei fermecătoare. Șeful Comisiei Europene i-a pupat mâna premierului român și a spus că România este bine pregătită pentru viitoarea Președinție a UE, notează Süddeutsche Zeitung.

Potrivit lui Juncker, "diferențele de opinie" referitoare la statul de drept reprezintă o problemă între Bruxelles și București, dar nu afectează Președinția română a Consiliului UE.

În pofida acestei primiri, premierul Dăncilă a cerut duminică la reuniunea PSD mai mult "respect" și a declarat că reproşurile de la Bruxelles vin "numai și numai" din cauză că România este o țară est-europeană.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, care în urma unei condamnări nu poate fi prim-ministru, dar, de facto, trage sforile, s-a plâns că România ar fi tratată ca "o ţară de mâna a doua".

Cei care-i întreabă pe diplomaţii de rang înalt de la Bruxelles despre aşteptările lor faţă de Preşedinţia română a Consiliului aud adesea acelaşi adjectiv: "reduse", mai notează publicaţia germană, adăugând că mulți diplomați subliniază faptul că în situația actuală ar fi dificil chiar și pentru țările cu experiență. Haosul din jurul Brexit e în creștere, iar liderii de la Berlin și Paris au probleme interne și, urmare a alegerilor europene de la sfârșitul lunii mai, Parlamentul UE va lucra în jur de trei luni. 

Spre deosebire de austrieci, a căror Președinție se încheie cu rezultate mixte, românii se bazează pe o "abordare centrată pe Bruxelles": prea puţine lucruri se planifică la București, astfel că nu prea aşteaptă nimeni "impulsuri creative” din capitala României, scrie Süddeutsche Zeitung.

Cotidianul din München trece în revistă problemele din justiţie ale lui Dragnea şi lupta PSD pentru a da o OUG privind amnistia şi graţierea. Şi Frankfurter Allgemeine Zeitung aminteşte de situaţia lui Dragnea şi de "escaladarea" disputei privind statul de drept din România, notând că liderul PSD "nu mai are timp".

Şedinţa de duminică a Consiliului Naţional al PSD şi mai ales discursurile cu accente anti-europene susţinute de Viorica Dăncilă şi de Liviu Dragnea au intrat în atenţia presei de limbă germană, mai multe publicaţii relatând că "România a atacat UE" chiar înainte de preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.