Președintele francez a dat un interviu pentru TF1 și France 2 după două săptămâni de tăcere privind reforma pensiilor pe care a adoptat-o în forță în Parlament, informează Le Temps.

Pentru a ieși din apăsătoarea sa tăcere pe foarte nepopulara reformă a pensiilor, la ora prânzului, Emmanuel Macron s-a invitat, ca pe vremuri, în căminele care se mai uită la televizor la prânz. Miercuri, într-un interviu pe TF1 și France 2 filmat în direct de la Palatul Elysée, după adoptarea în Parlament prin forță și excesele violente care au urmat pe străzi, trebuia să se explice, în situația în care o nouă zi de mobilizare sindicală se anunța  pentru ziua de astăzi. Miza era să știe dacă această zi de greve și de manifestații naționale va fi ultima redută a mișcării sau începutul unei noi faze a luptei, și mai în forță.

Președintele francez a început prin a scoate în evidență "parcursul democratic" al reformei și ultima sa etapă care urmează, după părerea lui: decizia Consiliului Constituțional. Apoi, intrarea în vigoare, pe care el o dorește înainte de sfârșitul anului.

El a repetat apoi motivele economice ale acestei reforme, absolut necesară, după părerea lui, și care "nu-i face plăcere". El nu crede că a explicat prost, dar regretă, singurul lui regret, că nu a fost înțeleasă.

În opinia lui, criza este legată de faptul că "proiectul tuturor opozițiilor este deficitul", "o tendință de a dori să se facă abstracție de principiul realității". Cât despre problema adoptării prin forță în Parlament prin recurgerea la art. 49.3 din Constituție și refuzul moțiunii de cenzură cu 9 voturi, el a răspuns că "nu există majoritate alternativă".

Prim-ministra Elisabeth Borne va trebui totuși "să construiască un program de guvernare" și să "extindă" majoritatea.

"Să-și asume impopularitatea"

"Nu caut să fiu reales, între sondaje și interesul general al țării, aleg interesul general", a spus Emmanuel Macron afirmând că "își asumă impopularitatea". Metoda este asumată: "Vom continua să înaintăm în marș forțat".

Președintele a regretat după aceea "că nicio forță sindicală nu a propus un compromis". Liderii de sindicat, inclusiv cei mai moderați, nu au întârziat să-l numească pe președinte mincinos pe acest ultim punct. "Negare și minciună! CFDT are un proiect de reformă a pensiilor. Macron /cel din/2019 a înțeles, Macron 2023 rescrie istoria și minte (...) pentru a-și masca incapacitatea de a găsi o majoritate pentru a vota reforma lui nedreaptă", a scris pe Twitter foarte cunoscutul șef al CFDT Laurent Berger.

Emmanuel Macron a continuat afirmând că "aude furia legitimă" și se angajează să-i răspundă prin reforme privind munca și participarea marilor companii care fac profituri uriașe, șantiere ce trebuie deschise, deoarece există "o nevoie de dreptate". Simțul muncii, salariile mici, uzura profesională și sfârșiturile de carieră vor fi repuse pe masa negocierilor. O declarație în favoarea dialogului social care a fost pus în dificultate în ultimele săptămâni.

Înainte de asta, marți, președintele francez și-a petrecut o mare parte din zi în consultări: șefii majoritătii, deputații din tabăra sa, figurile mari ale Republicii. "Fără dizolvare, fără remaniere, fără referendum", se spune că ar fi zis.

Și în scurgerile de știri bine orchestrate provenite din această zi de consultări se va vorbi și de un apel la idei pentru o "schimbare de metodă și de agendă a reformelor", o nouă luare de cuvânt mai solemnă în săptămânile sau lunile următoare și, mai ales, o mică frază, neîndemânatic scoasă din context sau voit clivantă, deși foarte polemică. "Mulțimea, oricare ar fi, nu are legitimitate în fața poporului, care se exprimă suveran prin intermediul aleșilor".

În orice caz, președintele a ținut "să clarifice" ce voia să spună: "Sindicatele au o legitimitate, o respect", dar "pe lângă asta, când grupurile folosesc o extremă violență" nu mai este legitim după părerea lui, el vede în asta spectrul "membrilor de facțiuni", al "facțiunilor" și al invadării Capitoliului la Washington. Ceea ce nu-i poate calma pe cei mai furioși. 

Sursa: RADOR