Liderul Ligii, care a menținut mereu o poziție ambiguă față de Kremlin, asigură că acest tip de pedeapsă "nu funcționează".

Sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei împart centrul-dreapta din Italia, probabil câștigător la alegerile din 25 septembrie, potrivit tuturor sondajelor, notează publicația ABC. Matteo Salvini, liderul Ligii, pune la îndoială eficacitatea acestora și spune că trebuie regândite, pentru că până la urmă sancțiunile le dăunează  italienilor.

În discursul său la forumul economic Casa Europeană-Ambrosetti, din Cernobbio, nordul Italiei, la care au participat cei mai importanți reprezentanți ai lumii economice și politice, Salvini și-a exprimat îndoielile cu privire la sancțiuni în această duminică: "Nu mă predau celor care intră în altă țară cu tancuri, dar ca viitoare forță guvernamentală mă întreb dacă ceea ce facem servește la prejudicierea celor cărora vrem să le facem rău".

Înaintea mesei rotunde la care au participat liderii celor șase principale partide ale țării, liderul Ligii a explicat la un post de radio de ce se îndoiește de eficacitatea sancțiunilor: "Au trecut câteva luni și oamenii plătesc factura dublu sau cvadruplu, în timp ce războiul continuă și cuferele Federației Ruse se umplu de bani".

Salvini, care în trecut a arătat o mare admirație pentru Putin, a invocat oportunitatea încetării sancțiunilor. Deviza lui este de obicei aceeași: "În primul rând, italienii". Într-un tweet, el a indicat că sancțiunile au eșuat: "Funcționează sancțiunile? Nu. Până în prezent, cei care au fost sancționați câștigă, în timp ce cei care au impus sancțiunile sunt în genunchi. Evident, cineva din Europa greșește: regândirea strategiei este esențială pentru a salva locuri de muncă și afaceri în Italia", a scris liderul Ligii.

Dar, la Cernobbio, Salvini s-a trezit izolat.

Aliatul său în coaliție, Giorgia Meloni, care ar putea deveni prima femeie șefă de guvern din Italia în calitate de lider al Fraților Italiei, formațiune care conduce în toate sondajele, a fost favorabilă urmăririi liniei Uniunii Europene, deoarece este o chestiune de "credibilitate" și totodată economică pentru Italia, având în vedere că 80 la sută din exporturi se fac cu Occidentul.

"Dacă Italia se retrage de la aliații săi, nimic nu se va schimba pentru Ucraina, dar pentru noi da", a spus Meloni.

Frații Italiei a fost singurul partid important care nu a făcut parte din guvernul de unitate națională al lui Mario Draghi. A făcut o opoziție puternică, care l-a favorizat electoral, dar, în politică externă, Meloni s-a aliniat la politica atlantistă a lui Draghi, susținând sancțiunile și transportul de arme către Ucraina.Enrico Letta, secretarul Partidului Democrat, a criticat în special poziția lui Salvini cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei.

"Nu cred că Putin ar fi spus-o mai bine", a răspuns Letta, care conduce coaliția de stânga. Aflându-se complet izolat la masa rotundă de la Forumul Ambrosetti, cu o intervenție primită cu rece de lumea afacerilor, Salvini și-a corectat parțial opoziția față de sancțiunile impuse Rusiei: "Să le păstrăm - a spus Salvini - pentru că ridicarea lor ar fi un semn de eșec", dar a cerut "un scut european pentru a evita un masacru economic".

Sursa: RADOR