Marea Britanie decide, joi, printr-un referendum, dacă rămâne sau părăsește Uniunea Europeană. Brexit-ul a fost una dintre cele mai dezbătute și analizate teme din ultima perioadă.

Dar ce se va întâmpla în cazul unui vot favorabil sau în cazul unuia nefavorabil?

Ce este un referendum?


Un referendum este un vot în care toți cei care au împlinit vârsta legală pentru a-l exercita, vor răspunde cu ”Da” sau "Nu” la o întrebare.

La ce întrebare vor răspunde britanicii?

La referendum, britanicii vor primi un buletin pe care se va afla întrebarea: "Ar trebui Regatul Unit să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”.

Răspunsurile dintre care va trebui să leagă sunt "Să rămână membru al UE” și "Să părăsească UE”. Ei vor avea de pus un "x" într-o căsuță alăturată, în funcție de preferințe.

Dar de ce este ținut acest referendum?

Pentru că prim-ministrul David Cameron a promis să țină unul dacă va câștiga alegerile din 2015, când a spus că Marea Britanie nu a mai avut niciun cuvânt de spus din 1975, când au votat, tot într-un referendum, să rămână în Uniunea Europeană.

"UE s-a schimbat enorm de atunci și a câștigat mai mult control asupra vieților noastre de zi cu zi. E timpul pentru britanici să aibă un cuvânt de spus. E timpul să rezolvăm acest dubiu european în politica britanică”, a spus Cameron atunci, pentru ca Partidul Conservator să câștige teren la alegeri.

David Cameron a încercat să modifice relația UE-Marea Britanie

Exact. În ianuarie și februarie, David Cameron explora moduri în care putea să schimbe termenii apartenenței Marii Britanii la Uniunea Europeană. Înțelegerea cu UE, care s-ar aplica imediat, dacă britanicii vor vota pentru "rămânere”, îi va oferi Marii Britanii un statut special printre cele 28 de state membre și va rezolva anumite aspecte pe care britanicii nu le agreează în legătură cu UE.

Cum ar fi? Acestea sunt pricipalele puncte ale înțelegerii cu UE

Modificarea tratatului UE Două elemente ale pachetului trebuie să fie consacrate în viitoarele amendamente ale tratatului UE: o scutire specială pentru Marea Britanie de integrări politice ulterioare în cadrul unei "uniuni tot mai strânse", precum și elemente ale unui acord pentru a asigura un tratament echitabil al înțelegerilor financiare și economice între zona euro și statele UE non-euro.

Beneficii sociale pentru lucrători Marea Britanie va avea dreptul de a refuza beneficiile sociale pentru lucrătorii noi veniți din alte state UE în primii lor patru ani în țară. Mai mult va fi în măsură să aplice o așa-numită "frână de urgență" pentru noii sosiți pe o perioadă de șapte ani.

Beneficii pentru copii Un sistem de indexare la nivelul UE afectând plățile beneficiilor pentru copii către lucrătorii ai căror copii trăiesc într-un alt stat UE intră în vigoare imediat pentru noii solicitanți și pentru toți solicitanții de la 1 ianuarie 2020. Sistemul va permite guvernului să indexeze nivelul plăților efectuate pentru copiii ce trăiesc într-un alt stat membru la costul de trai de acolo și nivelul beneficiilor pentru copii de acolo.

Euro Proiectul subliniază necesitatea unei "condiții echitabile" în reglementarea financiară și bancară. El acordă Marii Britanii dreptul de a supraveghea instituțiile și piețele financiare pentru a păstra stabilitatea financiară. Acest lucru "nu aduce atingere" competențelor existente ale Uniunii Europene de a acționa pentru a proteja stabilitatea financiară.

Șantajul lui David Cameron


"Rămânând în UE, avem ce este mai bun din două lumi. Gândiți-vă la visele și speranțele copiilor voștri. Dacă votăm să ieșim, s-a terminat. Un Brexit echivalează cu un risc enorm pentru economia țării", a declarat premierul britanic David Cameron.

Ce vrea David Cameron?

"David Cameron a jucat o carte care-i va ieși. Nu va fi niciun Brexit. Marea Britanie nu o să iasă niciodată din UE, pierderile ar fi enorme. Prim-ministrul britanic încerca la reuniunile Consiliului European să obțină concesii pentru țara sa din partea celorlalte state europene. Cameron spunea "Ori îmi dați niște facilități, - și aici se referea la facilități sociale și la contribuțiile europene - ori dacă nu, convoc referendumul pe care l-am promis britanicilor". El și-a atins obiectivele. A fost un joc cam dur", a spus fostul președinte al României Traian Băsescu.

 Așa s-ar părea să fie, iar această teorie ar putea fi susținută și de un amănunt care este prea puțin menționat cu privire la referendum.

Este acest referendum pentru Brexit obligatoriu din punct de vedere juridic?

Nu, nu este. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că, deși britanicii votează favorabil pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, asta nu înseamnă că Parlamentul este obligat să scoată UK din UE, doar pentru că așa vrea poporul.

Referendumul este doar unul consultativ și poate fi, așadar, complet ignorat de către politicienii britanici care au sarcina de a lua o decizie finală.

Totuși, dacă parlamentarii îl vor ignora nu ar fi decât o sinucidere politică pentru că ar merge împotriva deciziei poporului care și-a exprimat clar dorința de a ieși din Uniunea Europeană.

Scenariu Un scenariu care ar putea răsturna rezultate votului, ar fi acela al alegerilor anticipate, pe care parlamentarii le-ar forța să se întâmple și dacă unul dintre partidele care ar face o campanie în care ar promite să mențină Marea Britanie în Uniunea Europeană, ar fi aleși și ar susține că faptul că au câștigat alegerile ar fi mai presus decât referendumul. Pentru ca aceste alegeri să se întâmple înainte de 2020, iar teoria să devină practică, două treimi din parlamentari ar trebui să voteze favorabil.

Cine vrea ca Marea Britanie să părăsească UE?

Publicul britanic este împărțit aproximativ la egalitate, conform celor mai recente sondaje.

Partidul Independenței din Marea Britanie, care a câștigat alegerile europene de anul trecut cu aproape patru milioane de voturi din cele exprimate, face campanie pentru ca UK să părăsească UE. La fel se întâmplă și în cazul a jumătate dintre parlamentarii Partidului Conservator, dintre care cinci miniștri, mai mulți parlamentari ai Partidului Laburist. Și Partidul Democratic Unionist vrea ca Marea Britanie să părăsească UE.

De ce vor ca Marea Britanie să iasă din UE?

Pentru că ei cred că Marea Britanie este trasă în jos de Uniunea Europeană, despre care spun că impune prea multe reguli pentru afaceri și îi taxează cu miliarde de lire pe an pentru apartenență pentru prea puțin la schimb. De asemenea, ei vor ca Marea Britanie să preia controlul deplin al frontierelor sale și să reducă numărul de persoane care vin aici pentru a trăi și/sau pentru a munci.

Iar cum unul dintre principalele principii ale aderării la UE este "libera circulație" , ceea ce înseamnă că nu este nevoie pentru a obține o viză pentru a merge și de a trăi într- o altă țară a UE...

În plus, se opun ideii de "uniune tot mai strânsă" și văd Europa ca îndreptându-se spre transformarea în "Statele Unite ale Europei".

Cine vrea Marea Britanie să rămână în UE?

Prim-ministrul David Cameron vrea ca Marea Britanie să rămână în UE. La fel, șaisprezece membri ai cabinetului său. Partidul Conservator a promis să fie neutru în campanie.

În schimb, Partidul Laburist, Partidul Național Scoțian, Partidul Țării Galilor și Democrații-Liberali sunt toate în favoarea de a rămâne. Și președintele american Barack Obama vrea, ca Marea Britanie să rămână în UE, precum și alte națiuni UE, cum ar fi Franța și Germania.

De ce vor ca Marea Britanie să rămână în UE?

Cei care fac campanie pentru ca Marea Britanie să rămână în UE spun că țara va avea mai multe beneficii în calitatea de membru pentru că, evident, noua înțelege se va introduce. Fluxul de imigranți nu pare a fi ceva atât de rău pentru ei, pentru că majoritatea sunt tineri și dornici să muncească, iar asta nu ar însemna decât creștere economică, iar acest lucru îi va ajuta să plătească pentru serviciile publice.

De asemenea, ei cred că statutul Marii Britanii în lume s-ar deteriora dacă ar părăsi UE și că sunt mai în siguranță ca parte a celor 28 națiuni, decât dacă ar fi singuri.

Dar publicul britanic, totuși, pare destul de uniform divizat pe această temă.