Donald Trump a anunţat miercuri că Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului. Decizia îi sperie inclusiv pe aliaţii Washingtonului.

UPDATE Reacții

"Domnule președinte Trump, vă mulțumim pentru decizia justă și curajoasă de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a începe pregătirile pentru a deschide o ambasadă americană acolo. Cer tuturor țărilor să urmeze exemplul Statelor Unite", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a adăugat că nu va exista pace în regiune fără recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a insistat miercuri că recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului "nu schimbă statutul religios, juridic și administrativ" al orașului, în timp ce secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erakat, a declarat că președintele american Donald Trump "a distrus" soluția celor două state, informează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

''Condamnăm declarația iresponsabilă a administrației Statelor Unite prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitală a Israelului și prin care ambasada SUA în Israel este mutată la Ierusalim. Cerem administrației americane să reconsidere această decizie greșită care poate avea consecințe negative și să evite măsuri necugetate care vor afecta statutul istoric și identitatea multiculturală ale Ierusalimului'', se arată într-un comunicat al MAE turc.


Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susține decizia ”unilaterală” a președintelui Donald Trump, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că statutul orașului Ierusalim nu poate fi soluționat decât printr-o ”negociere directă” între israelieni și palestinieni.

Uniunea Europeană a exprimat "preocupări grave" în legătură cu decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, avertizând că măsura, o încălcare a unei rezoluţii ONU, riscă să afecteze perspectivele de pace între israelieni şi palestinieni, conform Mediafax.

+++

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Decizia liderului de la Casa Albă de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudență americană în acest dosar și în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violenței, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Donald Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Anunțul președintelui american din această seară ar putea face să eșueze eforturile de pace ale ginerelui și consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian.

AFP notează că orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un "casus belli" pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.

Liderul de la Casa Albă a cerut Departamentului de Stat să înceapă pregătirea transferului Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, dar nu va fixa calendarul acestei mutări care ar urma să dureze "ani.

Trump a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile și a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Trump a vorbit marţi la telefon cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas, care l-a avertizat asupra "consecințelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securității și stabilității în regiune și în lume".

Linia roşie

Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie riscă să provoace "mânia musulmanilor".

''Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani'', a atenționat şi preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.  În calitate de președinte în exercițiu al Organizației Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de țări membre va fi organizat "în cinci sau zece zile" dacă Washingtonul recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Iordania, custodele locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a pus în gardă față de "un demers cu consecințe grave" și față de riscurile de "escaladare" a situației.

Reacţii de îngrijorare au venit şi din Europa.

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat "preocuparea", în timp ce ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a avertizaz că "tot ceea ce contribuie la stimularea crizei este contraproductiv în acest moment".

Şi Papa Francisc şi-a exprimat "îngrijorarea" şi a cerut ca status quo Ierusalimului să fie respectat, notează The Guardian. Preocupat de situaţie este şi şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, care i-a cerut preşedintelui SUA să prezinte rapid planul său de pace pentru Orientul Mijlociu.

Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, se teme că planul lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului ar putea fi "sărutul morţii pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu".

Proteste în Gaza

Sute de palestinieni au protestat marţi în Gaza înaintea anunţului lui Donald Trump. Protestele au fost organizate de mai multe organizaţii şi grupări militare palestiniene, care au făcut apel la unitatea palestinienilor, notează Deutsche Welle. Manifestanţii au fluturat steaguri palestiniene şi au purtat pancarte pe care scria că Ierusalimul este "capitala noastră eternă". Totodată, ei au dat foc unor steaguri israeliene şi americane.

Capitala a două popoare

Cotidianul israelian Haaretz a publicat miercuri un editorial în care se arată că Ierusalimul de Vest ar trebui să fie capitala Israelului, iar Ierusalimul de Est - capitala statului palestinian. 

O declaraţie unilaterală precum cea a preşedintelui Trump ar putea afecta şansele pentru obţinerea unei păci în regiune şi se va lovi de opoziţia palestinienilor, opoziţie care ar putea lua forme violente. Haaretz apreciază că va fi afectat şi statutul de "honest broker" al SUA.

Daune ireparabile

Liderii bisericilor creştine locale i-au trimis miercuri o scrisoare preşedintelui american, în care avertizează asupra "daunelor ireparabile" pe care le poate provoca recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Aceştia îi cer lui Trump să renunţe la decizia pe care urmează să o anunţe astăzi.

Decizia este contestată şi de unele organizaţii ale evreilor din SUA. Rabinul Rick Jacobs, preşedintele Union for Reform Judaism, a declarat că Washingtonul nu ar trebuie să submineze eforturile de pace prin "decizii unilaterale care nu vor face decât să exacerbeze conflictul".