Donald Trump a anunțat miercuri că Statele Unite recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului. Decizia îi sperie inclusiv pe aliații Washingtonului.

UPDATE Reacții

"Domnule președinte Trump, vă mulțumim pentru decizia justă și curajoasă de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și de a începe pregătirile pentru a deschide o ambasadă americană acolo. Cer tuturor țărilor să urmeze exemplul Statelor Unite", a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care a adăugat că nu va exista pace în regiune fără recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului.

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a insistat miercuri că recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului "nu schimbă statutul religios, juridic și administrativ" al orașului, în timp ce secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erakat, a declarat că președintele american Donald Trump "a distrus" soluția celor două state, informează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

''Condamnăm declarația iresponsabilă a administrației Statelor Unite prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitală a Israelului și prin care ambasada SUA în Israel este mutată la Ierusalim. Cerem administrației americane să reconsidere această decizie greșită care poate avea consecințe negative și să evite măsuri necugetate care vor afecta statutul istoric și identitatea multiculturală ale Ierusalimului'', se arată într-un comunicat al MAE turc.


Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susține decizia ”unilaterală” a președintelui Donald Trump, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că statutul orașului Ierusalim nu poate fi soluționat decât printr-o ”negociere directă” între israelieni și palestinieni.

Uniunea Europeană a exprimat "preocupări grave" în legătură cu decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, avertizând că măsura, o încălcare a unei rezoluții ONU, riscă să afecteze perspectivele de pace între israelieni și palestinieni, conform Mediafax.

+++

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim și a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Decizia liderului de la Casa Albă de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudență americană în acest dosar și în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violenței, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Donald Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Anunțul președintelui american din această seară ar putea face să eșueze eforturile de pace ale ginerelui și consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluții la conflictul israeliano-palestinian.

AFP notează că orice recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un "casus belli" pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.

Liderul de la Casa Albă a cerut Departamentului de Stat să înceapă pregătirea transferului Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, dar nu va fixa calendarul acestei mutări care ar urma să dureze "ani.

Trump a anunțat că vicepreședintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile și a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creștină, iudaică și musulmană) și că Israelul are dreptul de a-și decide propria capitală.

Trump a vorbit marți la telefon cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas, care l-a avertizat asupra "consecințelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securității și stabilității în regiune și în lume".

Linia roșie

Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie riscă să provoace "mânia musulmanilor".

''Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roșie pentru musulmani'', a atenționat și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.  În calitate de președinte în exercițiu al Organizației Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de țări membre va fi organizat "în cinci sau zece zile" dacă Washingtonul recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Iordania, custodele locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a pus în gardă față de "un demers cu consecințe grave" și față de riscurile de "escaladare" a situației.

Reacții de îngrijorare au venit și din Europa.

Președintele francez, Emmanuel Macron, și-a exprimat "preocuparea", în timp ce ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a avertizaz că "tot ceea ce contribuie la stimularea crizei este contraproductiv în acest moment".

Și Papa Francisc și-a exprimat "îngrijorarea" și a cerut ca status quo Ierusalimului să fie respectat, notează The Guardian. Preocupat de situație este și șeful diplomației britanice, Boris Johnson, care i-a cerut președintelui SUA să prezinte rapid planul său de pace pentru Orientul Mijlociu.

Liderul liberalilor europeni, Guy Verhofstadt, se teme că planul lui Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului ar putea fi "sărutul morții pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu".

Proteste în Gaza

Sute de palestinieni au protestat marți în Gaza înaintea anunțului lui Donald Trump. Protestele au fost organizate de mai multe organizații și grupări militare palestiniene, care au făcut apel la unitatea palestinienilor, notează Deutsche Welle. Manifestanții au fluturat steaguri palestiniene și au purtat pancarte pe care scria că Ierusalimul este "capitala noastră eternă". Totodată, ei au dat foc unor steaguri israeliene și americane.

Capitala a două popoare

Cotidianul israelian Haaretz a publicat miercuri un editorial în care se arată că Ierusalimul de Vest ar trebui să fie capitala Israelului, iar Ierusalimul de Est - capitala statului palestinian. 

O declarație unilaterală precum cea a președintelui Trump ar putea afecta șansele pentru obținerea unei păci în regiune și se va lovi de opoziția palestinienilor, opoziție care ar putea lua forme violente. Haaretz apreciază că va fi afectat și statutul de "honest broker" al SUA.

Daune ireparabile

Liderii bisericilor creștine locale i-au trimis miercuri o scrisoare președintelui american, în care avertizează asupra "daunelor ireparabile" pe care le poate provoca recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Aceștia îi cer lui Trump să renunțe la decizia pe care urmează să o anunțe astăzi.

Decizia este contestată și de unele organizații ale evreilor din SUA. Rabinul Rick Jacobs, președintele Union for Reform Judaism, a declarat că Washingtonul nu ar trebuie să submineze eforturile de pace prin "decizii unilaterale care nu vor face decât să exacerbeze conflictul".