Președintele Parlamentului UE, David Maria Sassoli, susține amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, solicitată recent de Londra.

„După votul Parlamentului britanic privind acordarea de mai mult timp pentru a permite examinarea detaliilor din acordul de retragere și decizia premierului Boris Johnson de a amâna acest proiect de lege după respectivul vot, solicitarea guvernului britanic pentru extinderea termenului Brexit până la 31 ianuarie rămâne pe masă”, a transmis Sassoli miercuri, într-o declarație de presă.

Șeful legislativului UE recomandă Consiliului European să accepte această cerere, care ar amâa ieșirea din Uniune a Regatului Unit, programată pentru 31 octombrie.

„Extinderea va permite Marii Britanii să-și clarifice poziția și Parlamentului European să-și exercite rolul”, a spus Sassoli.

Eurodeputații au decis că Parlamentul European nu va vota asupra acordului de retragere negociat de guvernul condus de Boris Johnson cu Uniunea Europeană înainte ca acesta să fie aprobat de Parlamentul de la Londra.

Deputații britanici au adoptat marți legislația de aplicare a acordului de retragere, dar au respins calendarul accelerat de aprobare a acordului propus de Boris Johnson. Ca urmare, premierul a amenințat că suspendă legislația privind Brexit și va cere convocarea alegerilor anticipate.

În urma deciziilor Parlamentului britanic, Donald Tusk, șeful Consiliului European, le-a recomandat liderilor de stat și de guvern din UE să accepte solicitarea Londrei pentru o nouă amânare a datei retragerii Regatului Unit din Uniune, propunând ca această amânare să fie decisă prin procedură scrisă, fără a mai convoca un summit.

Premierul britanic a fost obligat de Parlament să ceară UE extinderea termenului, dacă legislativul de la Londra nu va aproba până pe 19 octombrie un acord de retragere din UE. Boris Johnson a insistat însă că vrea ca Marea Britanie să iasă din UE la 31 octombrie.