Premierul australian Scott Morrison a replicat duminică la acuzațiile Franței în sensul că guvernul său a mințit în legătură cu intenția de a anula un contract privind achiziția de submarine franceze.

"Consider că (francezii) aveau toate motivele să știe că noi avem rezerve profunde și serioase în ce privește capacitatea submarinelor din clasa Attack de a răspunde intereselor noastre strategice și le-am indicat clar că vom lua o decizie pe baza interesului nostru strategic național", a declarat Morrison într-o conferință de presă la Sydney, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Nu regret decizia de a pune pe primul loc interesul național al Australiei, nu o voi regreta niciodată", a subliniat el, adăugând că ar fi fost o "neglijență" să nu țină cont de sfaturile serviciilor australiene de informații și apărare.

Statele Unite, Australia și Marea Britanie au anunțat miercuri un parteneriat strategic (AUKUS) pentru a contracara China, parteneriat ce prevede furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară Canberrei, o decizie prin care Franța pierde un megacontract semnat în 2016 pentru furnizarea a 12 submarine cu propulsie diesel Australiei.

Parteneriatul a provocat furia Parisului, care și-a rechemat vineri ambasadorii de la Washington și Canberra, o decizie fără precedent vizavi de doi aliați istorici.

În timp ce șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit de o "minciună”, ”o duplicitate”, ”o pierdere majoră a încrederii" și "un dispreț" din partea aliaților Franței, amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO, a precizat că diferendul nu ar trebui să aibă impact asupra cooperării militare în cadrul Alianței.