Serviciile ruse de informaţii ar avea înregistrări de natură sexuală cu preşedintele ales al SUA, cu care pot să îl şantajeze. Kremlinul neagă, iar Donald Trump susţine că adversarii săi politici au creat "știri false".

UPDATE

În prima conferinţă de presă după câştigarea alegerilor, Trump a reiterat faptul că informaţiile publicate de presă sunt "fake news", dar a admis, pentru prima dată, că Rusia ar putea fi în spatele atacurilor cibernetice împotriva Partidului Democrat din timpul campaniei. A dat însă vina pe democraţi, pentru că nu s-au protejat, adăugând că au existat atacuri cibernetice şi asupra republicanilor, dar au eşuat.

În ceea ce priveşte Rusia şi liderul său, preşedintele ales a spus: "Dacă Vladimir Putin îl place pe Donald Trump, consider că este un lucru bun, nu o problemă, întrucât avem o relaţie oribilă cu Rusia".

Referitor la presupusele înregistrări dintr-un hotel moscovit, Trump a explicat că este foarte atent în legătură cu activităţile de spionaj în camere de hotel, atunci când se află în afara SUA: "Le spun mereu (agenţilor de securitate - n.r.) să fie atenţi, deoarece în aceste hoteluri au camere de filmat în cele mai ciudate locuri".

+++

BuzzFeed News relatează că documentul conţine unele erori. Astfel, numele unei companii ruseşti este scris Alpha Group în loc de Alfa Grup, iar despre localitatea Barvikha, din apropiere de Moscova, se spune că este rezervată doar pentru politicienii de top şi colaboratorii lor apropiaţi, deşi, în realitate, acolo locuiesc şi alte persoane.

+++

The Guardian: senatorul republican John McCain i-a trimis, în decembrie 2016, directorului FBI, James Comey, documente despre presupuse contacte secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova.

+++

Presa americană a publicat, miercuri, informaţii dintr-un raport al serviciilor secrete din SUA, raport a cărei autenticitate nu a fost confirmată, despre legăturile dintre Donald Trump şi Rusia şi despre şantajul pe care Moscova l-ar exercita asupra preşedintelui ales.

New York Times susţine că detalii din acest raport au circulat încă din toamna anului trecut, fiind cunoscute printre jurnalişti şi politicieni de la Washington. De altfel, un jurnalist de la site-ul Mother Jones a precizat că a intrat în posesia acestor informaţii cu o săptămână înainte de alegeri, dar a decis să nu le publice în totalitate. 

Ce conţine raportul? 

  • Rusia ar deţine informaţii compromiţătoare despre Donald Trump, precum imagini video cu acesta făcând sex cu prostituate într-un hotel din Moscova, în 2013.
  • Prostituatele i-ar fi fost "plantate" lui Trump de către FSB, într-o operaţiune clasică de tip "kompromat", se arată în documentul care ar fi fost deja prezentat preşedintelui Barack Obama, preşedintelui-ales, liderilor republicani şi democraţi din Congres şi preşedinţilor comisiilor parlamentare pentru servicii secrete din cele două camere legislative.
New York Times precizează că decizia serviciilor de a prezenta informaţii neverificate este "extrem de neobişnuită".   
  • Trump a fi ştiut de spargerea e-mailurilor liderilor democraţi de către hackeri ruşi şi ar fi susţinut această acţiune.
  • În timpul campaniei, membri ai echipei lui Trump s-ar fi întâlnit cu oficiali ruşi pentru a discuta despre utilizarea informaţiilor despre Partidul Democrat şi Hillary Clinton obţinute de hackerii ruşi. 
  • Kremlinul "l-a cultivat" pe Donald Trump în ultimii cinci ani, preşedintele ales având afaceri personale şi financiare cu moguli ruşi.  
  • Preşedintele ales ar fi fost de acord să minimalizeze intervenţia Rusiei în Ucraina, în timpul dezbaterilor din campania pentru prezidenţiale.

Ce spune Trump despre raport?

Potrivit obiceiului, Donald Trump a avut o reacţie pe Twitter, susţinând că informațiile vehiculate în presă sunt știri false create de adversarii săi politici, cu scopul de a pune victoria sa într-o lumină proastă. 

"Rusia nu a încercat niciodată să mă șantajeze. Nu am nimic de-a face cu Rusia. Nu am afaceri, nu am împrumuturi, nu am nimic în Rusia", a scris Donald Trump.

"Trăim cumva în Germania nazistă?", s-a întrebat preşedintele ales al SUA.

Rusia nu are materiale compromițătoare despre Trump

Kremlinul a negat că Rusia ar deține materiale compromițătoare despre președintele ales al SUA, catalogând drept "total false" informaţiile publicate de presa americană. 

"Kremlinul nu are niciun «kompromat» referitor la Trump", a declarat, miercuri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.