Serviciile ruse de informații ar avea înregistrări de natură sexuală cu președintele ales al SUA, cu care pot să îl șantajeze. Kremlinul neagă, iar Donald Trump susține că adversarii săi politici au creat "știri false".

UPDATE

În prima conferință de presă după câștigarea alegerilor, Trump a reiterat faptul că informațiile publicate de presă sunt "fake news", dar a admis, pentru prima dată, că Rusia ar putea fi în spatele atacurilor cibernetice împotriva Partidului Democrat din timpul campaniei. A dat însă vina pe democrați, pentru că nu s-au protejat, adăugând că au existat atacuri cibernetice și asupra republicanilor, dar au eșuat.

În ceea ce privește Rusia și liderul său, președintele ales a spus: "Dacă Vladimir Putin îl place pe Donald Trump, consider că este un lucru bun, nu o problemă, întrucât avem o relație oribilă cu Rusia".

Referitor la presupusele înregistrări dintr-un hotel moscovit, Trump a explicat că este foarte atent în legătură cu activitățile de spionaj în camere de hotel, atunci când se află în afara SUA: "Le spun mereu (agenților de securitate - n.r.) să fie atenți, deoarece în aceste hoteluri au camere de filmat în cele mai ciudate locuri".

+++

BuzzFeed News relatează că documentul conține unele erori. Astfel, numele unei companii rusești este scris Alpha Group în loc de Alfa Grup, iar despre localitatea Barvikha, din apropiere de Moscova, se spune că este rezervată doar pentru politicienii de top și colaboratorii lor apropiați, deși, în realitate, acolo locuiesc și alte persoane.

+++

The Guardian: senatorul republican John McCain i-a trimis, în decembrie 2016, directorului FBI, James Comey, documente despre presupuse contacte secrete între echipa de campanie a lui Donald Trump și Moscova.

+++

Presa americană a publicat, miercuri, informații dintr-un raport al serviciilor secrete din SUA, raport a cărei autenticitate nu a fost confirmată, despre legăturile dintre Donald Trump și Rusia și despre șantajul pe care Moscova l-ar exercita asupra președintelui ales.

New York Times susține că detalii din acest raport au circulat încă din toamna anului trecut, fiind cunoscute printre jurnaliști și politicieni de la Washington. De altfel, un jurnalist de la site-ul Mother Jones a precizat că a intrat în posesia acestor informații cu o săptămână înainte de alegeri, dar a decis să nu le publice în totalitate. 

Ce conține raportul? 

  • Rusia ar deține informații compromițătoare despre Donald Trump, precum imagini video cu acesta făcând sex cu prostituate într-un hotel din Moscova, în 2013.
  • Prostituatele i-ar fi fost "plantate" lui Trump de către FSB, într-o operațiune clasică de tip "kompromat", se arată în documentul care ar fi fost deja prezentat președintelui Barack Obama, președintelui-ales, liderilor republicani și democrați din Congres și președinților comisiilor parlamentare pentru servicii secrete din cele două camere legislative.
New York Times precizează că decizia serviciilor de a prezenta informații neverificate este "extrem de neobișnuită".   
  • Trump a fi știut de spargerea e-mailurilor liderilor democrați de către hackeri ruși și ar fi susținut această acțiune.
  • În timpul campaniei, membri ai echipei lui Trump s-ar fi întâlnit cu oficiali ruși pentru a discuta despre utilizarea informațiilor despre Partidul Democrat și Hillary Clinton obținute de hackerii ruși. 
  • Kremlinul "l-a cultivat" pe Donald Trump în ultimii cinci ani, președintele ales având afaceri personale și financiare cu moguli ruși.  
  • Președintele ales ar fi fost de acord să minimalizeze intervenția Rusiei în Ucraina, în timpul dezbaterilor din campania pentru prezidențiale.

Ce spune Trump despre raport?

Potrivit obiceiului, Donald Trump a avut o reacție pe Twitter, susținând că informațiile vehiculate în presă sunt știri false create de adversarii săi politici, cu scopul de a pune victoria sa într-o lumină proastă. 

"Rusia nu a încercat niciodată să mă șantajeze. Nu am nimic de-a face cu Rusia. Nu am afaceri, nu am împrumuturi, nu am nimic în Rusia", a scris Donald Trump.

"Trăim cumva în Germania nazistă?", s-a întrebat președintele ales al SUA.

Rusia nu are materiale compromițătoare despre Trump

Kremlinul a negat că Rusia ar deține materiale compromițătoare despre președintele ales al SUA, catalogând drept "total false" informațiile publicate de presa americană. 

"Kremlinul nu are niciun «kompromat» referitor la Trump", a declarat, miercuri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.