Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, acuză Austria că s-a alăturat Occidentului și că a renunțat la neutralitate. Purtătoarea de cuvânt a lui Schallenberg a ripostat dur.

Un schimb aprig de replici a avut loc între Moscova și Viena. Furtuna a fost declanșată de un interviu acordat de ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg ziarului german Die Welt.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de externe al Rusiei, a acuzat Guvernul de la Viena că a "aruncat neutralitatea peste bord" și a renunțat la "rolul său independent de până acum în politica externă” alăturându-se politicii ostile a Occidentului.

Ea a fost surprinsă de faptul că Alexander Schallenberg a vorbit în interviu despre canale de comunicare informală între Viena și Moscova: "Nu știm nimic despre asta". Răspunsul sec al purtătoarei de cuvânt al lui Schallenberg, Claudia Türtscher: "Este bine dacă purtătorii de cuvânt nu știu totul".

Claudia Türtscher a respins ferm declarațiile Zaharovei, precizând că aceasta pare că are "aceeași înțelegere greșită a neutralității austriece ca o facțiune din Consiliul Național austriac", a spus ea pentru Die Presse, aluzie la formațiunea de extremă dreapta FPÖ.

"Nu am fost niciodată și vom fi niciodată neutri din punct de vedere politic când vine vorba de respectarea dreptului internațional. Nu suntem deloc neutri în privința violenței și, desigur, nu vom rămâne niciodată tăcuți atunci când suveranitatea, integritatea teritorială și independența unui stat sunt atacate", a mai spus Claudia Türtscher.