Principalul partid de opoziție din Irlanda, Fianna Fail, a câștigat cele mai multe mandate parlamentare în urma alegerilor anticipate de sâmbătă, iar formațiunea de stânga Sinn Fein, partizanul reunificării Irlandei, devine a doua forță politică.

Rezultatul bulversează scena politică, dominată până acum de cele două partide de centru-dreapta care conduc alternativ țara de un secol, transmite Agerpres.

Conform rezultatelor oficiale anunțate de postul național RTE, Fianna Fail va avea 38 de mandate din totalul celor 160 din Dail, camera inferioară a parlamentului, urmat de Sinn Fein cu 37, în timp ce Fine Gael, celălalt mare partid de centru-dreapta, a obținut doar 35, ceea ce ar putea fragiliza poziția premierului în funcție Leo Varadkar, membru al respectivei formațiuni.

Negocierile au început deja, iar în cadrul lor Sinn Fein mizează pe victoria sa la votul popular. Conform primelor rezultate anunțate, partidul conducea cu 24,5% din voturi, în fața Fianna Fail (22,2%) și Fine Gael (20,9%). Diferența nu s-a tradus însă în termeni de mandate dat fiind că Sinn Fein nu a prezentat decât 42 de candidați, de două mai puțini decât principalele partide de centru. Alegătorii irlandezi nu votează pentru o listă constituită, ci își elaborează propria listă, clasându-i pe candidați într-o ordine de preferință.

Sinn Fein, partid de stânga care militează pentru reunificarea provinciei britanice Irlanda de Nord cu Republica Irlanda, și fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a fost considerat multă vreme nefrecventabil din acest motiv.

În urma acestor alegeri, două lucruri par certe: va fi dificil ca Sinn Fein să fie ignorat în calculele de coaliție, iar marele perdant este Fine Gael al premierului Varadkar, victima unei uzuri după trei ani la putere.

La o săptămână după Brexit, Varadkar a mizat pe rolul său în găsirea unei soluții care să evite revenirea la o frontieră fizică cu provincia britanică Irlanda de Nord, dar strategia sa a eșuat, electoratul fiind mai preocupat de problemele locuințelor și sistemului de sănătate, potrivit unui sondaj.

Atât Fianna Fail, cât și Fine Gael excluseseră până acum formarea unei coaliții cu Sinn Fein din cauza legăturilor acestuia cu IRA.

În timp ce Leo Varadkar a reafirmat această poziție, liderul Fianna Fail, Micheal Martin, a părut mai flexibil. Deși a subliniat că există o 'incompatibilitate politică' pe anumite subiecte cu Sinn Fein, el a refuzat în fața presei să-și reitereze opoziția față de o alianță.

Negocierile pentru formarea unui nou guvern s-ar putea întinde pe mai multe săptămâni sau chiar luni. După precedentele alegeri, în 2016, au fost necesare 70 de zile pentru ca principalele două partide să se pună de acord asupra formării executivului, amintește Agerpres.