Țările din sudul Europei, precum Grecia, vor avea mai puține zile cu temperaturi care vor permite statul la terasă în aer liber, scrie ediția în limba elenă a Money Review.

Sosirea primăverii în America de Nord și Europa înseamnă scoaterea meselor afară la soare și turiști care se plimbă prin parcuri, bucurându-se de vremea plăcută înainte ca vara să se instaleze cu temperaturi din ce în ce mai insuportabile, conform prognozelor.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts și publicat în luna martie în Journal of Climate, schimbările climatice reduc numărul de zile potrivite pentru a le petrece afară pe parcursul unui an și amenință astfel destinații turistice precum Grecia.

Până în anul 2100, nordicii vor avea mai multe zile însorite întrucât vremea de primăvară se va instala mai devreme, în timp ce locuitorii din sudul Europei vor avea mai puține zile cu temperaturi moderate pe parcursul anului, arată studiul. Asta înseamnă că față de situația actuală, Franța, Marea Britanie, Germania și Austria vor câștiga pe parcursul unui an între 18 și 60 de zile în plus în care se va putea sta afară, deoarece iernile vor fi mai blânde.

Dimpotrivă, Grecia va pierde 37 de astfel de zile, din cauza temperaturilor foarte ridicate pe parcursul verii.

Studiul combină date din 50 de modele climatice și numără zilele dintr-un an în care vremea este plăcută pentru ca omul obișnuit să se bucure de activități în aer liber (sporturile de iarnă sunt excluse, deoarece se știe că schimbările climatice amenință grav stațiunile de schi).

Conform acestor date, se preconizează că efectele asupra calității vieții, a călătoriilor și a turismului vor fi uriașe, subliniază Bloomberg.

„Schimbările în ceea ce privește numărul de zile ce pot fi petrecute în aer liber afectează direct modul în care oamenii resimt schimbările climatice pe întreaga planetă”, spune Elfatih Eltahir, profesor de inginerie a mediului la MIT, coordonatorul studiului.

Studiul arată că există câștigători și perdanți clari. „Rusia, Canada și alte țări nordice la nivel global vor avea mai multe zile ce pot fi petrecute în aer liber pe viitor”, spune Yeonwoo Choi, cercetător postdoctoral MIT. „Pe de altă parte, țările în curs de dezvoltare, precum Coasta de Fildeș, vor avea mai puține zile pretabile pentru a fi petrecute în aer liber, așa că va exista o diferență clară între nordul global și sudul global”.

Studiul confirmă estimările că țările din sud vor resimți mai puternic efectele schimbărilor climatice, chiar dacă aceste state sunt mai puțin responsabile de acest fenomen, deoarece produc emisii mai puține.

Chiar dacă aceste schimbări îi vor afecta mult mai mult pe locuitorii acestor țări decât pe vizitatori, se așteaptă totuși ca schimbările climatice să aducă schimbări și în turism, modificând opțiunile pentru destinațiile vizitate de turiști. Bloomberg a folosit datele MIT pentru a ilustra cum vor fi afectate cele mai populare destinații turistice din lume. Este de așteptat ca cele mai mari consecințe să fie suportate de zonele tropicale.

În Republica Dominicană, zilele pretabile pentru activități în aer liber vor scădea cu 124, adică cu 50%, până în 2100. Mexicul, India, Thailanda și Egiptul vor experimenta o reducere similară, pierzând fiecare între 55 și 86 de zile pretabile pentru statul afară.

Se preconizează că și Emiratele Arabe Unite vor pierde 85 de zile de vreme suportabilă pe an și asta fără a ține cont de posibilitatea unor ploi abundente precum cele care au lovit Dubaiul în ultimele zile.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA