La propunerea Verzilor, Bundestag l-a chemat miercuri pe ministrul de finanțe Olaf Scholz, după ce au apărut informații că acesta ar fi propus SUA să nu aplice sancțiuni firmelor implicate în Nord Stream 2,în schimbul unor investiții.

Olaf Scholz (SPD) a fost chemat în Bundestag chiar în timp ce participa miercuri după-amiază la reuniunea cu reprezentanții landurilor privind măsurile anti-COVID, relatează agenția dts, preluată de Oldenburger Onlinezeitung.

Ședința Bundestag-ului s-a întrerupt, pentru a-l aștepta pe ministrul de finanțe.

Organizația non-guvernamentală Deutsche Umwelthilfe a publicat marți o scrisoare a ministrului Olaf Scholz către secretarul trezoreriei SUA Steven Mnuchin, în care oficialul german solicita Washingtonului să permită construcția Nord Stream 2 fără a aplica sancțiuni împotriva companiilor implicate în proiect.

Germania se angaja, în schimb, să investească circa un miliard de euro în terminale pentru importul de gaze naturale lichefiate din Statele Unite.

Scrisoarea datează din august 2020.   

Washingtonul nu e de acord cu gazoductul din Marea Baltică, prin care vor fi livrate direct gaze rusești direct în Germania, deoarece ar crește dependența energetică a Europei de Rusia.

Ministerul german de finanțe nu a comentat dezvăluirile publicate de presă.

Propunerea Verzilor a trecut cu voturile parlamentarilor Die Linke, AfD și FDP.

Audierea lui Scholz reprezintă un eșec pentru coaliția de guvernare, care are o majoritate suficientă pentru a respinge astfel de inițiative, dar astăzi mai mulți parlamentari ai puterii au absentat.

Ministrul de externe Heiko Maas (SPD) a fost nevoit să vină în Parlament să-și ajute colegul de partid și de coaliție, dar nu a putut schimba rezultatul votului.