Cancelarul Olaf Scholz a avertizat Rusia cu privire la consecințe economice și politice „grave” în cazul în care intensifică agresiunea militară împotriva Ucrainei. Oamenii germani de afaceri doresc însă menținerea relațiilor economice bune cu Putin.

Rusia desfășoară exerciții militare în Belarus și Marea Neagră, după ce a masat numeroase trupe la granița cu Ucraina, situație ce provoacă îngrijorări în Europa.

„Ceea ce este în joc în acest moment este prevenirea unui război în Europa. Vrem pace”, le-a spus joi Scholz reporterilor la o întâlnire cu liderii statelor baltice la Berlin, cerând Rusiei să detensioneze situația, relatează EURACTIV.com.

„O agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei ar avea consecințe politice, economice și strategice foarte grave pentru Rusia”, a spus el. „În același timp, suntem pregătiți pentru discuții serioase cu Rusia, pentru un dialog pe probleme de securitate europeană”.

Kremlinul neagă acuzațiile Statelor Unite și ale aliaților săi că ar plănui invadarea țării vecine.

Scholz s-a întâlnit cu premierul estonien Kaja Kallas, președintele lituanian Gitanas Nauseda și prim-ministrul leton Krisjanis Karins. Liderii statelor baltice doresc ca Germania să joace un rol mai important în eforturile alianței militare NATO de a intensifica apărarea împotriva Rusiei în Europa de Est.

La Berlin s-a discutat despre „un ajutor real pentru Ucraina”, cum ar fi sprijinul economic, financiar și „moral”, a spus Nauseda într-o declarație video după întâlnire.

Înainte de întâlnire, premierul leton Karins a cerut Germaniei să-și asume „un rol de conducere pentru a conduce Uniunea Europeană și NATO în aceste vremuri dificile”.

„Accentul nostru este pe sprijinirea Ucrainei”, a spus Kallas. „Detensionarea nu poate veni sub amenințarea armelor și în detrimentul Ucrainei”.

SUA îl presează pe Scholz să renunțe la Nord Stream 2, în cazul unei incursiuni militare ruse în Ucraina.

Scholz nu a menționat proiectul conductei Nord Stream 2 în contextul consecințelor pe care ar urma să le suporte Rusia, dacă invadează Ucraina. Anterior, cancelarul german a spus că toate opțiunile sunt pe masă.

Luni, în timpul vizitei primei vizite făcute la Washington, președintele american Joe Biden a subliniat că ar trebui să se renunțe la Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina.

Scholz nu a reacționat la declarația lui Biden, dar ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a spus clar că Nord Stream 2 va fi pe lista sancțiunilor, dacă Rusia invadează Ucraina.

Oamenii de afaceri din Germania vor relații bune cu Rusia

Volumul schimburilor comerciale dintre Germania și Rusia a crescut cu peste o treime în 2021, iar companiile germane au cerut guvernului de la Berlin să mențină relații economice bune cu președintele Vladimir Putin, relatează EURACTV Germania.

Reducerea tensiunilor cu Rusia ar fi esențială pentru continuarea tendinței de creștere a relațiilor comerciale ale Germaniei în regiune, a declarat joi Comitetul German pentru Relații Economice Est-Europene – o asociație a oamenilor de afaceri care își propune să îmbunătățească condițiile-cadru în Europa de Est și de Sud-Est, Rusia și Asia Centrală.

Împreună cu partenerii occidentali, Germania a promis să pună în aplicare sancțiuni economice și financiare decisive împotriva lui Putin în cazul oricărei agresiuni împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, Oliver Hermes, președintele asociației, a calificat această abordare drept „iresponsabilă”, spunând că „măsurile protecționiste” ar pune în pericol „rețeaua strânsă de relații comerciale și de aprovizionare de care beneficiem cu toții”.