Cancelarul german Olaf Scholz a promis Ucrainei livrarea unui sistem modern de apărare antiaeriană. În plus, forțele armate ucrainene vor fi dotate cu un radar de urmărire care poate identifica artileria, a declarat miercuri Scholz în Bundestag.

Olaf Scholz a mai anunțat că Germania va sprijini livrarea anunțată de către Statele Unite a mai multor lansatoare de rachete către Ucraina „în funcție de capacitățile noastre tehnice”, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Sistemul de apărare antiaeriană este de tip Iris-T de la producătorul Diehl. Acesta este cel mai modern sistem de apărare antiaeriană pe care îl are Germania. „Acest lucru va permite Ucrainei să protejeze un întreg oraș de raidurile aeriene rusești”, a spus Scholz.

Ucraina a cerut de multă vreme livrarea de sisteme antiaeriene pentru a se proteja împotriva atacurilor avioanelor de luptă, elicopterelor, rachetelor sau dronelor rusești.

Imediat după invadarea Ucrainei de către Rusia, Guvernul de la Berlin a decis să furnizeze arme germane pentru prima dată într-un război în curs împotriva unei puteri nucleare. Până acum, printre altele, au fost livrate lansatoare de rachete, rachete antiaeriene și muniție.

În ultimele săptămâni, Berlinul și-a asumat deja două angajamente pentru livrarea de arme grele către Ucraina: 50 de tancuri antiaeriene Gepard și 7 obuziere autopropulsate Panzerhaubitzen 2000 – piese moderne de artilerie cu o rază de acțiune de 40 de kilometri. 

Cu toate acestea, opoziția l-a acuzat în repetate rânduri pe Scholz de ezitare în ultimele săptămâni.

Precaut privind obiectivele de politică externă

Scholz a fost din nou precaut cu privire la obiectivele de politică externă ale Germaniei în războiul din Ucraina. Scopul guvernului de la Berlin este ca președintele rus Vladimir Putin „să nu câștige” războiul de agresiune pe care l-a început împotriva Ucrainei, a spus Scholz. „Scopul nostru este ca Ucraina să se poată apăra și să aibă succes în acest sens”, a adăugat el.