"Suntem încă departe de negocieri" de pace între Ucraina și Rusia, a apreciat cancelarul german, Olaf Scholz, înaintea summiturilor europene al G7 și al NATO, asigurând că răspunderea îi revine lui Vladimir Putin.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a cerut miercuri să se creeze "un plan Marshall" pentru Ucraina, estimând că reconstrucția țării va costa "miliarde" și se va întinde pe "mai multe generații", scrie La Libre Belgique. Ca și Europa devastată de al doilea război mondial, Ucraina are astăzi nevoie de un plan Marshall pentru reconstrucția sa", a declarat liderul într-un discurs în fața deputaților din Bundestag înaintea summiturilor europene al G7 și al NATO.

"Vom avea nevoie de mai multe miliarde de euro și de dolari suplimentar și asta timp de ani de zile", a subliniat el, în momentul în care problema ajutorului financiar pentru Kiev va fi în centrul  discuțiilor aliaților în cadrul acestor reuniuni.

"Adevărul este că suntem încă departe de negocieri între Ucraina și Rusia, pentru că Putin crede încă în posibilitatea de a putea dicta pacea", a apreciat el.În consecință, i-a invitat pe occidentali să "mențină ferm direcția" sprijinului pentru Kiev prin intermediul sancțiunilor, asistenței financiare și "livrărilor de arme".

Scholz a mers săptămâna trecută împreună cu liderii francez, Emmanuel Macron, și italian, Mario Draghi, în Ucraina unde și-au exprinat sprijinul pentru președintele ucrainean, Volodimir Zeklenski, și s-a dus în orașul martir Irpin.

"Se vede foarte clar în ruinele caselor din Irpin. Amploarea distrugerilor este uriașă. Unele lucruri mi-au amintit imaginile cu orașele germane după al doilea război mondial", a explicat el.

Crearea acestui nou "plan Marshall" nu va fi "posibilă decât unindu-ne forțele, în colaborare cu organizațiile financiare internaționale, cu alte mari țări donatoare și cu alte organizații internaționale, a declarat el.

Volodimir Zelenski va participa prin videocooonferință la summitul G7, care se deschide în acest weekend la Elmau, în Alpii bavarezi, unde va rosti o alocuțiune programată luni.

Planul Marshall, după numele secretarului de stat al Statelor Unite de atunci, George Marshall, a fost un program american de împrumuturi acordate diferitor state din Europa pentru a ajuta la reconstrucția orașelor și instalațiilor bombardate în timpul celui de-al doilea război mondial.

Sursa: RADOR