Fostul cancelar german Gerhard Schröder nu vede niciun motiv să se distanțeze de președintele rus, Vladimir Putin, în ciuda războiului dus de Moscova contra Ucrainei.

"Am condamnat războiul de mai multe ori, dar o distanțare personală de Vladimir Putin ar aduce ceva cuiva cu adevărat?", a întrebat într-un interviu Schröder, membru al partidului social-democrat german (SPD). "Am luat decizii și mă voi ține de ele. De ce ar trebui să mă scuz?", a adăugat el, relatează La Libre Belgique.

Fostul cancelar, care a fost în fruntea guvernului german din 1998 până în 2005, a fost criticat de repetate ori pentru legăturile sale strânse cu Vladimir Putin și industria de petrol și gaze rusă.

Schröder a subliniat că în afară de critici, el primește și numeroase opinii pozitive privind relațiile sale cu Rusia. "Mulți oameni cred că e bine să mai existe cineva care să mențină deschise canalele de negociere cu Rusia în conflictul actual", a afirmat el.

Potrivit detractorilor săi, inclusiv în cadrul propriului partid, Gerhard Schröder nu s-a distanțat suficient de Moscova după invazia rusă în Ucraina, în februarie. El s-a retras totuși în mai din compania petrolieră rusească Rosneft, al cărei președinte al consiliului de administrație era. În zilele următoare, un comitet din cadrul SPD va examina posibilitatea excluderii lui Schröder din partid. (Sursa: RADOR)

Din punctul de vedere al Ucrainei, nu sunt credibile declarațiile făcute de fostul cancelar german Gerhard Schröder, potrivit cărora Vladimir Putin este pregătit pentru negocieri de pace. „Nu este nimic mai cinic decât afirmațiile susținute de susținătorii lui Putin că Rusia este gata să negocieze”, a scris pe Twitter ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba. Bombardarea zilnică a teritoriului ucrainean spune altceva, a spus el, notează FAZ.

Șeful diplomației ucrainene s-a referit la focurile de artilerie grea și la atacurile cu rachete împotriva obiectelor civile. În plus, el a acuzat încă o dată armata rusă de grave crime de război. „Rusia rămâne concentrată pe război – în rest, totul e un nor de fum”, a adăugat Kuleba.

Și ambasadorul ucrainean, Andrii Melnik, e la fel de sceptic: nu a văzut niciun semn că Putin ar fi gata să negocieze, a spus el la ZDF. „Primul semn ar fi dacă Putin ar înceta să mai tragă în civili și să bombardeze orașe, cel puțin acum. Acesta ar fi un mesaj mai bun decât ceea ce tocmai am auzit de la domnul Schröder”.

Fără a-i rosti numele, Zelenski a spus în discursul său zilnic că este „dezgustător” când foști lideri democrați lucrează acum pentru guverne clar nedemocratice.