Programa şcolară pentru anul şcolar 2017-2018 elimină teoria evoluţiei, dar adaugă conceptul de jihad ca parte a legii islamice, a anunţat ministrul turc al Educaţiei, Ismet Yilmaz.

Iniţial, noua programă şcolară va fi introdusă la clasele a I-a, a V-a si a IX-a, iar din anul şcolar 2018-2019 va fi extinsă în tot învăţământul.

"Jihadul este un elemen important din religia noastră, este parte a religiei noastre … Datoria Ministerului Educaţiei este să predea corect fiecare concept. De asemenea, este datoria noastră să corectăm lucrurile care sunt percepute sau predate greşit", a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara, relatează Hürriyet Daily News.

Oficialul turc a explicat că, după întoarcerea de la război - "micul jihad”, există "marele jihad": "Ce este acest mare jihad? Înseamnă să-ţi serveşti societatea, să creşti bunăstarea, să asiguri pacea în societate, să ai grijă de nevoile societăţii. Cel mai simplu lucru e să porţi un război, să lupţi. Să asiguri pacea şi liniştea este dificil”.

În ceea ce priveşte decizia controversată de a elimina teoria evoluţionistă, Yılmaz a susţinut că nu a fost inclusă "deoarece e peste nivelul elevilor şi nu este relevantă”.

În schimb, în noua programă şcolară au fost introduse evenimente şi subicte recente din Turcia: puciul eşuat din 15 iulie 2016, clericul Fethullah Gülen, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) - considerat organizaţie teroristă de către Guvernul de la Ankara - sau ISIS.

Preşedintele sindicatului profesorilor Eğitim-İş, Mehmet Balik, a declarat că schimbarea este un uriaş paş în direcţia greşită şi reprezintă o încercare de a evita ca viitoarele generaţii "să fie capabile să pună întrebări".

"Noile politici, care interzic predarea teoriei evoluţiei şi cer ca toate şcolile să aibă o sală de rugăciune, distrug principiul secularismului şi bazele ştiinţifice ale educaţiei”, a afirmat Mehmet Balık.