Programa școlară pentru anul școlar 2017-2018 elimină teoria evoluției, dar adaugă conceptul de jihad ca parte a legii islamice, a anunțat ministrul turc al Educației, Ismet Yilmaz.

Inițial, noua programă școlară va fi introdusă la clasele a I-a, a V-a si a IX-a, iar din anul școlar 2018-2019 va fi extinsă în tot învățământul.

"Jihadul este un elemen important din religia noastră, este parte a religiei noastre … Datoria Ministerului Educației este să predea corect fiecare concept. De asemenea, este datoria noastră să corectăm lucrurile care sunt percepute sau predate greșit", a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă la Ankara, relatează Hürriyet Daily News.

Oficialul turc a explicat că, după întoarcerea de la război - "micul jihad”, există "marele jihad": "Ce este acest mare jihad? Înseamnă să-ți servești societatea, să crești bunăstarea, să asiguri pacea în societate, să ai grijă de nevoile societății. Cel mai simplu lucru e să porți un război, să lupți. Să asiguri pacea și liniștea este dificil”.

În ceea ce privește decizia controversată de a elimina teoria evoluționistă, Yılmaz a susținut că nu a fost inclusă "deoarece e peste nivelul elevilor și nu este relevantă”.

În schimb, în noua programă școlară au fost introduse evenimente și subicte recente din Turcia: puciul eșuat din 15 iulie 2016, clericul Fethullah Gülen, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) - considerat organizație teroristă de către Guvernul de la Ankara - sau ISIS.

Președintele sindicatului profesorilor Eğitim-İș, Mehmet Balik, a declarat că schimbarea este un uriaș paș în direcția greșită și reprezintă o încercare de a evita ca viitoarele generații "să fie capabile să pună întrebări".

"Noile politici, care interzic predarea teoriei evoluției și cer ca toate școlile să aibă o sală de rugăciune, distrug principiul secularismului și bazele științifice ale educației”, a afirmat Mehmet Balık.