Pe 19 octombrie anul viitor este data marcată în calendar de guvernul prim-ministrului scoțian, Nicola Sturgeon, pentru a organiza un nou referendum de independență în națiune, conform abc.es.

Primul, în 2014, a fost aprobat de premierul britanic de atunci, David Cameron, iar rezultatul a fost că majoritatea alegătorilor au decis să rămână parte a Regatului Unit, cu 55% din voturi, dar naționaliștii susțin că Brexitul a schimbat circumstanțele prin scoaterea Scoției din Uniunea Europeană.

Totuși, de la Londra i s-a spus Nicolei Sturgeon în nenumărate rânduri că Guvernul nu va autoriza o consultare, o cerință necesară pentru desfășurarea acesteia, pentru care Partidul Naționalist Scoțian a luat decizia de a lăsa disputa în mâinile Justiției. Și deși a publicat deja un proiect de lege în acest sens, acesta nu a trecut încă prin procesul legislativ.

Astfel, săptămâna aceasta judecătorii de la Curtea Supremă au audiat argumentele în apărarea și împotriva votului, dar soluționarea ar putea dura luni întregi. Ieri, a avut loc a doua și ultima audiere înainte ca organismul să decidă dacă parlamentul scoțian are puterea de a organiza referendumul, chiar dacă Westminsterul nu cedează. Avocatul Executivului scoțian, Dorothy Bain, a expus cazul guvernului regional și a spus că chestiunea a fost dusă în judecată într-un mod "responsabil" și "nu dintr-un capriciu" și a considerat că independența are o "importanță publică excepțională".

"Va avea loc în Westminster Abbey, Londra", așa cum a fost de 900 de ani, iar în timpul actului suveranul va fi "uns, binecuvântat și sfințit de către Arhiepiscopul de Canterbury", se arată într-un comunicat marți.

La rândul său, reprezentantul Guvernului britanic, James Eadie, a vorbit despre o "incoerență procedurală gravă și substanțială" și a susținut că această problemă este delegată "în mod eronat" completului de cinci judecători care va trebui acum să delibereze cu cele 8.000 de pagini de material în mână. Eadie a susținut că uniunea dintre Scoția și Anglia este "baza constituțională a statului britanic modern" și că "impactul și efectele independenței Scoției ar fi resimțite în toată țara. Este evident de ce această decizie îi este rezervată Parlamentului Regatului Unit".

Liderul naționaliștilor este plin de speranță: "Vom aștepta să vedem ce spune instanța", a spus el într-un interviu pentru BBC. "Sunt sigur că Scoția va fi independentă", și a subliniat că are deja "totul pregătit" pentru a legifera consultări.

sursa: RADOR