Guvernul de la Edinburgh intenționează "să protejeze locul Scoției în UE” și vrea să lanseze discuții imediat cu UE pe această temă, transmite The Guardian.

Guvernul scoțian va pregăti legislația în vederea organizării unui nou referendum privind independența de Londra, după ce majoritatea britanicilor au votat pentru ieșirea Regatului Unit din blocul comunitar, a declarat premierul Nicola Sturgeon.

În acest sens, s-a decis înființarea unei comisii de experți de pe tot teritoriul, care să ofere consiliere într-o serie de domenii, printre care cel legal, economic și diplomatic.

Premierul Sturgeon și întreg Guvernul vor depune eforturi pentru a demonstra că Scoția este în continuare un mediu atractiv pentru afaceri.

De asemenea, premierul le-a dat asigurări cetățenilor UE care trăiesc în Scoția că drepturile lor vor fi garantate în continuare.

Sturgeon îi va invita pe consulii generali ai tuturor statelor UE la o întâlnire în Scoția, pentru a le spune cât de mult este apreciată contribuția lor la societate, economie și cultură.

Scoțienii au votat pentru rămânerea în UE în procent de 62%, în timp ce doar 38% au ales împotriva rămânerii Marii Britanii la referendumul de joi.