Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, le-a scris o scrisoare de dragoste britanicilor, în care își exprimă ”durerea profundă” provocată de Brexit și le transmite că sunt bineveniți oricând înapoi în Uniunea Europeană.

”De când am studiat într-o școală britanică, mereu ați fost o parte din mine. Acum plecați și mi se rupe sufletul”, scrie Frans Timmermans, în scrisoarea de dragoste publicată în cotidianul The Guardian.

Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020.

Pe 20 decembrie, Parlamentul britanic a aprobat Acordul privind Brexit propus de premierul Boris Johnson, la opt zile după ce Partidul Conservator a câștigat majoritatea în urma alegerilor anticipate. După Brexit, urmează o perioadă de tranziție, care - potrivit proiectului de lege privind Acordul - nu se va extinde după 2020. 

Oficialul CE a scris această scrisoare după ce a citit recent o carte cu scrisori de dragoste către Europa.

Politicianul olandez rememorează timpul petrecut la Școala britanică internațională Saint George din Roma și își declară dragostea pentru Marea Britanie: ”Te iubesc. Pentru ceea ce ești și pentru ceea ce mi-ai dat”. 

”Știu că te consideri unică și diferită. Și bineînțeles că ești așa, dar poate mai puțin decât crezi...Toate națiunile europene sunt unice... În vremurile bune aceste diferențe ne fac să fim familia cea mai creativă, productivă, pașnică și prosperă. În vremurile rele diferențele dintre noi sunt manipulate pentru a institui frica, pentru a propaga superioritatea, pentru a ne întoarce unul împotriva celuilalt”, scrie Timmermans, consolându-se cu gândul că legăturile de familie ”nu pot fi niciodată cu adevărat rupte”.

”Noi nu plecăm nicăieri, iar voi veți fi întotdeauna bineveniți dacă decideți să vă întoarceți", le transmite el britanicilor.

Vicepreședintele Comisiei Europene mărturisește că i ”se rupe inima” din cauza deciziei Londrei de a părăsi UE, dar respectă această decizie. Totodată, el amintește de suferințele de pe parcursul procesului de părăsire a spațiului comunitar și se teme că va urma "și mai multă suferință după 31 ianuarie 2020”.