Kremlinul califică drept "interesante" documentele confidențiale dezvăluite pe rețelele de socializare.

Scurgerile de documente confidențiale americane, despre războiul din Ucraina între altele, trezesc interesul Kremlinului la Moscova. "Scurgerile sunt destul de interesante, toată lumea le studiază, le analizeză și discută despre ele pe larg", a declarat purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, notează La Libre Belgique.

Scurgerile, dezvăluite săptămâna trecută de The New York Times, se referă la evaluări și rapoarte ale agențiilor de informații americane referitoare la războiul din Ucraina, ca și le unor aliați ai Statelor Unite.

Vineri, după apariția primelor documente, Dmitri Peskov declarase că aceste documente ar arăta în ce măsură Statele Unite și țările NATO sunt implicate în războiul din Ucraina.

Dmitri Peskov a răspuns de asemenea la informațiile potrivit cărora Zelenski ar fi fost spionat de americani. "Nu putem exclude această posibilitate", a declarat el. Purtătorul de cuvânt a arătat că asemenea scandaluri s-au mai petrecut în trecut.

În 2013, cancelarul german din acea vreme, Angela Merkel, s-a indignat din cauza ascultării telefonului ei mobil de către serviciile de informații americane.

Potrivit canalului american CNN, liderii ucraineni sunt contrariați de publicarea acestor documente. Ucraina și-a modificat deja unele din planurile sale militare, potrivit CNN, la cererea anurajului președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

De remarcat că unul din aceste documente arată și că Statele Unite l-ar fi spionat pe Zekenski. Acest lucru nu constituie cu adevărat o surpiză, dar ucrainenii sunt frustrați din cauza acestei scurgeri.

Sursa: RADOR