Scurgerile ar putea pune în pericol surse ale serviciului de informații american și să furnizeze Rusiei informații prețioase despre starea trupelor ucrainene, scrie Le Soir.

Aparenta scurgere de documente clasificate americane, în special legate de Ucraina, și care par, majoritatea, autentice, reprezintă un risc "foarte grav" pentru securitatea națională a Statelor Unite, a estimat luni Pentagonul.

Faptul că aceste documente circulă online este "un risc foarte grav pentru securitatea națională și poate, potențial, alimenta dezinformarea", a arătat presei un purtător de cuvânt al Departamentului american al apărării, Chris Meagher.

"Continuăm să anchetăm în legătură cu modul în care s-a întâmplat asta, ca și amploarea problemei. Au fost luate măsuri pentru a analiza mai bine felul în care acest tip de informație a fost distribuit și cui", a adăugat el.

Iată ce se știe despre aceste scurgeri cu sursă necunoscută, care au atras atenția media recent.  

1. La ce se referă aceste documente? 

Multe privesc războiul din Ucraina. Unul face bilanțul stării conflictului la începutul lui martie, referindu-se la pierderile rusești și ucrainene, în vreme ce altele vorbesc despre situația pe anumite fronturi, ca la Bahmut.

Apărarea antiaeriană a Kievului, crucială împotriva loviturilor rusești, ca și ajutorul internațional pentru forțele ucrainene fac parte din subiectele abordate.Unele documente par astfel să arate că StateleUnite îi spionează pe unii dintre aliații lor: unul menționează că liderii Mossad, serviciul de informații israelian, ar fi susținut manifestațiile împotriva controversatei reforma a sistemului judiciar din Israel  

2. Sunt ele autentice? 

Pentagonul a arătat duminică că lucrează să "evalueze validitatea documentelor fotografiate care circulă pe rețelele sociale", dar a recunoscut că ele "par să conțină informații sensibile și cu grad ridicat de clasificare".

Cel puțin unul din documente pare să fi fost alterat pentru a lăsa să se creadă că Ucraina a suferit pierderi mai mari decât Rusia, în vreme ce presupusul original spunea contrariul. Dar potrivit informațiilor presei, oficialii americani consideră că multe documente sunt autentice.

3. Care este răspunsul autorităților?

Ministerul justiției a deschis o anchetă penală, în vreme ce ministerul Apărării evaluează eventualele consecințe pentru securitatea națională americană.Oficiali americani au fost în contact cu aliații Washingtonuluui pe această temă și comisiile parlamentare de specialitate au fost informate, a arătat Pentagonul.

4. Care sunt consecințele?

Faptul că aceste documente circulă online reprezintă "un risc foarte grav pentru securitatea națională și poate, potențial, alimenta dezinformarea, a arătat luni presei un purtător de cuvânt al Departamentului american al apărării, Chris Meagher.

Scurgerile ar putea pune în pericol surse ale serviciilor de informații americane și ar putea furniza Rusiei informații prețioase privind starea trupelor ucrainene.

Documentele care se referă la țări partenere ale Statelor Unite ar putea pune în încurcătură Washingtonul, în special în legătură cu o eventuală spionare a unor aliați apropiați.

5. Unde au apărut documentele?

Ele au fost difuzate pe diverse rețele sociale și platforme, printre care Twitter, 4Chan și Discord. Dar multe dintre ele nu mai sunt disponibile pe site-urile unde au apărut inițial și Statele Unite se ocupă ca ele să fie retrase.Cunoscutul media online Bellingcat a relatat că unele s-ar fi putut să fie online dinainte de ianuarie 2023.

Unele au fost postate pe Discord – o plateformă populară printre amatorii de jocuri video - , mai ales pe canalele de fani ai unui YouTuber și ai jucătorilor de Minecraft, a arătat Bellingcat.

Sursa: RADOR