Scurgerea de documente clasificate: Unități speciale din țări occidentale sunt prezente în Ucraina
Potrivit BBC, țări occidentale ar fi prezente în Ucraina cu forțe speciale militare.
De la începutul conflictului, circulă speculații privind implicarea unor țări occidentale în Ucraina și posibila lor prezență pe teren. Sprijinul financiar și militar sub forma trimiterii de muniții și de arme nu era un secret. Dar unele documente, care s-au scurs recent, arată acum că unități speciale ale armatei din anumite țări sunt de asemenea prezente, notează La Libre Belgique.
Potrivit acestor informații, Regatul Unit este țara care numără cele mai multe unități speciale în Ucraina: ele sunt în număr de 50. Letonia urmează cu 17. Franța are - 15, Statele Unite - 14 și Olanda - 1. Documentele nu precizează unde sunt situate aceste unități în țară și care este misiunea lor exactă.
Aceste forțe speciale sunt interesante pentru că operează foarte repede și eficient pe teren. Prezența lor în țară va fi fără îndoială un nou argument pentru Rusia, în situația în care președintele Putin repetă de luni de zile că țara sa nu este în conflict cu Ucraina, ci cu NATO în întregul său.
Ministerul britanic al apărării a publicat un mesaj pe Twitter care invită publicul să nu se încreadă în documentele și informațiile care au fost divulgate, afirmând că aceste informații reprezintă "un grad înalt de inexactitate". Se poate presupune că e vorba de ajustări făcute de Rusia. Numărul de soldați morți a fost de exemplu modificat pentru a da o imagine mai bună despre Rusia.
Documentele arată de asemenea că Serbia are voința politică și capacitatea militară să furnizeze arme suplimentare Kievului pe viitor. Acesta nu este un element anodin, deoarece Serbia este singura țară europeană care a refuzat să impună sancțiuni Rusiei și este în mod tradițional legată de Rusia. În schimb, guvernul sîrb a refuzat să pregătească trupe ucrainene. Serbia nu și-a spus opinia despre aceste informații.
"Dacă acest document este exact, el arată ambivalența Serbiei față de Rusia sau presiunea exercitată de Washington pentru a furniza arme", a declarat pentru Reuters Janoesz Boegajski, expert în Europa de Est la Jamestown Foundation. (Sursa: RADOR)
++++
Opoziția sud-coreeană cere o anchetă
Opoziția sud-coreeană a cerut Seulului să deschidă o anchetă cu privire la presupusul spionaj efectuat de Statele Unite în țară, după scurgerea de documente care par să indice că Washingtonul și-a supravegheat aliatul asiatic, scrie Le Figaro.
Documente clasificate americane deosebit de sensibile divulgate online par să indice că Statele Unite au spionat consilieri ai președintelui Yoon Suk Yeol în materie de securitate națională pentru a garanta livrări de arme Ucrainei.
Anunțul privind aceste scurgeri a provocat critici în Coreea de Sud pe tema vulnerabilității conumicațiilor în cadrul unor administrații cheie ale țării, precum președinția. Opozanți politici au acuzat guvernul că încearcă să marginalizeze incidentul și să liniștească relațiile cu aliatul american, înaintea unei vizite a lui Yoon la Washington în aprilie.
”Guvernul trebuie să facă lumină deplină asupra alegațiilor privind ascultări și, dacă ele se dovedesc adevărate, trebuie să obțină scuze din partea Statelor Unite și garanția că nu se va mai întâmpla", a declarat Lee Jae-myung, șeful Partidului democrat, aflat în opoziție.
Președinția sud-coreeană a încercat să minimizeze importanța acestei scurgeri, calificând drept falsificate "un numar semnificativ" al acestor fișiere.
Zeci de fotografii de documente circulă de cel puțin câteva săptămâni pe rețelele sociale și serviciile de mesagerie ca Twitter, Telegram și Discord. Pentagonul a spus că se străduie să determine dacă documentele sunt autentice și a declarat că cel puțin unul dintre ele pare să fi fost modificat.
O copie a unuia din documentele care s-au scurs, obținută de AFP, se referă la discuții între înalți oficiali ai securității naționale sud-coreene, care își pun întrebări referitoare la furnizarea, către Ucraina, de arme și muniții produse în țara lor și riscurile unei eventuale încălcări a doctrinei naționale care ar putea decurge de aici. Linia sud-coreeană este într-adevar să nu vândă nicio armă țărilor aflate în război. Un oficial a sugerat să se exporte muniții în Polonia pentru a ocoli această măsură, potrivit documentului. (Sursa: RADOR)
Comentarii