Printre transformările geopolitice din vara anului 2022, nu iese în evidență doar revenirea puternică a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, grație "bătăliei" victorioase privind grâul, ca o consecință a războiui din Ucraina.

În timp ce apele din jurul Taiwanului rămân foarte agitate, consilierul de stat și ministrul de externe chinez Wang Yi a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian ca fază succesivă a convorbirii telefonice deja avute între președinții celor două țări, relatează Euronews Italia.

Iranul este pregătit să acorde atenție maximă relațiilor cu China prin creșterea schimburilor la nivel înalt și dezvoltând cooperarea dintre cele două țări asiatice la nivel global. Teheranul aprobă politica unei Singure Chine și condamnă "mișcările nechibzuite ale SUA" în problema Taiwanului, prin vizita aventuroasă a președintelui Camerei Reprezentaților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan.

În momentul de față, Statul Islamic șiit nu se bucură de un sprijin popular puternic, în timp ce confruntarea cu Occidentul a cântărit puternic asupra economiei sale; toate acestea îl fac mai vulnerabil, obligându-l să caute aliați capabili să-l susțină.

Rusia lui Putin, pe care sancțiunile europene au încercat să o izoleze, este principalul furnizor de tehnologii militare către Iran care, pentru a-și asigura un sprijin internațional adecvat, plătește un preț mare pe plan economic și, în ciuda faptului că este un mare producător de gaze, nu are cea mai mică intenție de a supăra Moscova prin favorizarea unei eventuale deblocări a resurselor sale pe piața internațională, dacă va reveni cu adevărat în joc.

Wang a afirmat că această convorbire telefonică dintre cei doi șefi de stat nu cu mult timp în urmă a oferit îndrumări strategice importante pentru dezvoltarea următoarei etape a relațiilor dintre cele două țări, adăugând că Republica Populară Chineză este dispusă să colaboreze cu partea iraniană pentru a furniza rezultate mai solide ale acordului global, adică planul de cooperare dintre cele două țări.Iranul garantează Republicii Populare Chineze o mare parte din petrolul său în schimbul unor bunuri și servicii.

În urma sancțiunilor occidentale, relațiile economice s-au intensificat în ultimii ani. Apropierea dintre cele două țări derivă din viziunea lor strategică comună în Orientul Mijlociu și, în special, dintr-un interes economic reciproc.

Sursa: RADOR