Posibila livrare a avioanelor de luptă cerute de Ucraina reprezintă un subiect controversat în Occident. În principiu, șeful NATO, Jens Stoltenberg, nu exclude un astfel de ajutor.

Când Rusia a invadat Ucraina, Occidentul a acceptat rapid să sprijine țara atacată. Dar au existat tot timpul discuții privind ajutorul care poate fi oferit. Țările NATO au respins rapid o zonă de interdicție aeriană, precum și livrarea de tancuri de luptă. Între timp, aliații au acceptat să livreze tancurile solicitate insistent de ucraineni.

Acum, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că, în principiu, nu dorește să excludă livrarea de avioane de luptă în Ucraina.

"Sprijinul pentru Ucraina s-a dezvoltat la fel ca și războiul”, a spus Stoltenberg la Bruxelles. "Acum se discută și despre aeronave și mă aștept ca acest lucru să fie abordat la întâlnirea de mâine de la Bruxelles”, a spus Stoltenberg, referindu-se la reuniunea de marți a miniștrilor apărării din statele membre NATO.

O posibilă livrare a aeronavelor de luptă de către statele membre "ar dura ceva timp”, a spus Stoltenberg. În prezent, este urgent să i livreze Kievului cât mai curând posibil armele, muniția și combustibilul promise, a spus el referindu-se la ofensiva rusă așteptată cu ocazia împlinirii unui an de la invadarea Ucrainei pe 24 februarie. "Viteza va salva vieți”, a subliniat Stoltenberg, potrivit Spiegel Online.

Stoltenberg a spus că Alianța va rămâne "vigilentă" în vederea prevenirii răspândirii războiului dincolo de Ucraina.