Șefa diplomației franceze Catherine Colonna a discutat joi, la Baku, cu președintele și șeful diplomației azere, în situația în care tensiunea cu Armenia crește în jurul coridorului Lachin, unica axă de aprovizionare a Nagorno-Karabah.

Această axă de aprovizionare a Nagorno-Karabah este obiectul unei blocade din decembrie, notează France 24.

În vizită la Baku, șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a provocat enervarea omologului său azer deplângând instalarea "unilaterală" a unui post de control pe o axă disputată între Azerbaidjan și Armenia.

Aceste două țări din Caucaz s-au înfruntat în două războaie pentru a controla Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă populată majoritar de armeni, care s-a separat de Azerbaidjan acum trei decenii.

Tensiunile, deja vii, au crescut când Azerbaidjanul a anunțat duminică instalarea unui prim punct de control rutier la intrarea coridorului Lachin, singura axă ce leagă Armenia de enclava separatistă.

În momentul în care țările occidentale caută să se impună ca mediatori în această regiune tradițional dominată de Rusia, Catherine Colonna a mers la Baku joi, înainte de a merge la Erevan, capitala armeană.

Întâlnire cu președintele azer 

Cu ocazia unei conferințe de presă comune cu omologul său azer, Djeyhoun Baïramov, ea a insistat că "se poate încheia" conflictul, subliniind că "a te angaja cu hotărâre pe calea păcii impune renunțarea la utilizarea forței sau a amenințării cu folosirea forței".

"Deplângem faptul că Azerbaidjanul a instalat unilateral un control la intrarea în coridorul Lachin", a spus ea, cerând "să se creeze condiții propice încrederii și negocierilor".Djeyhoun Baïramo a apărat imediat această decizie și a reproșat Parisului că "nu a cerut niciodată" Erevanului să liniștească tensiunile, dând în același timp asigurări că coridorul Lachin "rămâne deschis".

"Privind coridorul Lachin, avem o diferență de punct de vedere", a recunoscut Catherine Colonna, înainte de a-l invita pe omologul ei la Paris pentru a continua discuțiile.

Aliată istoric a Armeniei, Franța a subliniat duminică faptul că instalarea punctului de control azer "contravine angajamentelor luate" și "aduce un prejudiciu procesului de negociere". Armenia a condamnat vehement instalarea acestui baraj după ce a acuzat adesea Baku de faptul că blochează aceasta rută vitală de aproape șase luni.

Catherine Colonna a fost primită de președintele azer, Ilham Aliev, la palatul prezidențial, timp de o oră și un sfert.

Uniunea Europeană are grijă de relațiile sale cu Baku 

De la începutul conflictului din Ucraina, Uniunea Europeană, care caută să se lipsească de hidrocarburile rusești, se străduie să aibă grijă de relațiile sale cu Azerbaidjanul, un exportator major de gaze.

Armenia și Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucaz, s-au înfruntat pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah într-un prim război la începutul anilor 1990, înaintea unui conflict armat în 2020, câștigat de Baku.

De atunci, tensiunile dintre cele două țări persistă și ciocniri sporadice continuă sa aibă loc în Nagorno-Karabah, dar și la granița oficiala între cele două state, în ciuda eforturilor unor puteri occidentale și ale Rusiei pentru a se ajunge la un tratat de pace.

Catherine Colonna se află vineri în Georgia.

Sursa: RADOR