Șefa diplomației suedeze Ann Linde a semnat cererea de aderare a țării sale la NATO, în timp ce parlamentarii finlandezi au votat pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

"Cererea noastră de aderare la NATO a fost semnată oficial", a scris marți premiera Suediei, Ann Linde, pe Twitter.

Tot astăzi, Parlamentul finlandez a dat un vot favorabil pentru aderarea țării la NATO.

Proiectul de aderare a fost adoptat cu 188 de voturi pentru, opt voturi împotrivă și nicio abținere.

Cele două state vecine intenționează să adere simultan la NATO, cât mai rapid, renunțând la neutralitate, după ce Rusia a invadat Ucraina.

Turcia se opune aderării, președintele Recep Erdogan susținând că Suedia și Finlanda adăpostesc indivizi care ar avea legătură cu grupări considerate teroriste de autoritățile turce, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Președintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marți că cele două țări ar trebui să fie capabile să ajungă la un acord cu Turcia.

''Declarațiile venite din Turcia s-au schimbat foarte rapid și au devenit mai dure în ultimele zile'', a spus el, explicând că a discutat telefonic cu Erdogan în urmă cu o lună, iar mesajul de atunci a fost unul de sprijin.

Președintele american Joe Biden îi va primi joi, la Casa Albă, pe președintele finlandez Sauli Niinisto și pe premiera suedeză Magdalena Andersson, a anunțat marți purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre.