Anul acesta va fi dificil pentru cea mai mare parte a economiei mondiale, jumătate din țările UE vor ajunge în recesiune din cauza conflictului din Ucraina, scrie 24chasa.bg.

Acest lucru a fost declarat de directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, într-un interviu pentru CBS. Ea a fost rugată să comenteze unul dintre cele mai recente rapoarte ale FMI, care prezice un „an de tulburări”, iar FMI consideră că „ce e mai rău urmează să vină”.

„Asta este ceea ce vom vedea în 2023. Va fi un an dificil pentru o mare parte din economia globală, mai dificil decât cel pe care-l lăsăm în urmă. De ce? Pentru că ratele de creștere ale celor mai mari trei economii - SUA, UE și China - încetinesc în același timp", a spus Georgieva într-un interviu înregistrat în decembrie anul trecut.

Țările Uniunii Europene, a continuat ea, „au suferit foarte serios” din cauza războiului Federației Ruse în Ucraina. „Jumătate din Uniunea Europeană va fi în recesiune”, a subliniat Georgieva în acest sens.

Întrebată dacă guvernele europene s-ar prăbuși într-un astfel de caz, ea a spus: „Guvernele funcționează perfect în condiții incredibil de dificile. Nu, nu se vor prăbuși”. „Și ceea ce este, de asemenea, remarcabil este că lumea s-a dovedit de fapt a fi mai rezistentă decât credeam acum un an”. Urmărim reacția la șocurile energetice din Europa și Europa se îndreaptă decisiv către independența față de Rusia. Da, va fi o iarnă grea, poate că următoarea va fi și mai grea, dar se apropie libertatea de dependența de Rusia. Se va realiza”, a spus Georgieva. Ea a confirmat că Fondul estimează că „o treime din economia mondială va fi în recesiune” în 2023, a raportat BGNES.

sursa: RADOR