Este vital să terminăm faza activă a războiului cu Rusia înainte de venirea iernii, întrucât persistă riscurile de atac din partea agresorului rus asupra infrastructurii de alimentare cu energie și agent termic în Ucraina.

Declarația îi aparține șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, citat de dpa.

Armata rusă atacă deja astfel de infrastructuri, a indicat Iermak: ”Acesta este unul dintre motivele pentru care vrem să luăm măsuri maxime pentru a pune capăt fazei active a războiului până la sfârșitul toamnei”.

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina durează deja de șase luni, notează dpa, preluată de Agerpres. Armata ucraineană face tot posibilul pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruși, a subliniat el, avertizând că atât timp cât trupele ruse își consolidează mai mult pozițiile pe teritoriul Ucrainei, cu atât devine mai dificil de realizat acest obiectiv.

Rusia, care a declanșat o invazie la scară largă în Ucraina la 24 februarie, ocupă aproximativ o cincime din țara vecină, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care o anexase deja în 2014.

În prezent, nu există niciun indiciu privind o potențială soluție negociată.

General-maiorul Dmitri Marcenko din armata ucraineană consideră că faza activă a războiului în Ucraina se poate încheia înainte de sfârșitul anului prin recucerirea regiunii Herson.

O victorie finală a Forțelor armate ale Ucrainei asupra invadatorilor ruși este posibilă nu mai devreme de primăvară, notează publicația Slovo i dilo, citând surse ale comandamentului militar ucrainean.

++++

Crimeea: Avioane rusești distruse

Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat miercuri distrugerea a nouă avioane aflate pe aerodromul Saki din Crimeea, unde în cursul zilei de marți au avut loc mai multe explozii - scrie agenția RBC. "Saki! Minus nouă avioane ale ocupanților", a scris pe Facebook Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

Marți după-amiază au fost raportate mai multe explozii în zona aerodromului militar din satul Novofedorivka, lângă orașul Saki din Crimeea. Moscova a transmis că exploziile au fost cauzate de "detonarea unor muniții", în timp ce partea ucraineană nu a confirmat încă faptul loviturile ar fi fost efectuate de către armata Ucrainei.

În bilanțul de miercuri privind pierderile suferite de Rusia în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a menționat și nouă avioane, care ar fi fost distruse de forțele Kievului.

++++

Derută la Moscova

Deruta persistă la Moscova după atacul de marți asupra bazei aeriene Saki din Crimeea (peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia), la peste 225 de kilometri de liniile de apărare rusești, atac care a distrus cel puțin opt avioane de luptă ruse și mai multe clădiri, apreciază joi Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), citat de EFE.

Potrivit ISW, imagini din satelit confirmă informațiile forțelor aeriene ucrainene potrivit cărora cel puțin opt avioane de luptă rusești au fost distruse în urma acestui atac, contrazicând astfel afirmațiile Rusiei că exploziile nu au deteriorat niciun avion și nici nu au fost rezultatul vreunui atac.

Media ruse au publicat versiuni contradictorii despre ceea ce s-a întâmplat marți la baza aeriană din Novofiodorvka.

++++

Liderul tătarilor din Crimeea îi sfătuiește pe ruși să părăsească peninsula, în contextul exploziilor din Novofedorivka

După exploziile de marți, la baza aeriană din Novofedorivka (Crimeea), liderul tătar Refat Ciubarov i-a sfătuit pe invadatorii ruși să părăsească peninsula anexată în 2014, scrie RBC. "Cetățeni ai Rusiei, ați primit un prim 'apel', care vă spune că trebuie să părăsiți imediat teritoriul Crimeii ocupate de Federația Rusă", a transmis acesta pe o rețea socială.

Ciubarov a subliniat că prezența rușilor în Crimeea este "ilegală și criminală". "Nu mai pierdeți timpul, plecați! Tineți minte că cel care traversează astăzi podul peste strâmtoarea Kerci va avea de câștigat", a adăugat Refat Ciubarov.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina va recupera cu siguranță Crimeea și că războiul declanșat de Rusia trebuie să se încheie pe teritoriul peninsulei, unde a început în 2014.

Marți după-amiază, în Crimeea au avut loc explozii la baza aeriană din Novofedorivka, pe care invadatorii ruși o folosesc inclusiv în războiul împotriva Ucrainei. Cel puțin o persoană a murit și mai multe au fost rănite. Partea ucraineană neagă implicarea în exploziile respective. Moscova și "autoritățile" crimeene au transmis că exploziile de la baza militară au fost cauzate de "detonarea unor muniții".

++++

Melitopol - Sediul partidului "Rusia Unită", aruncat în aer de partizani locali ucraineni

Primarul pro-ucrainean din Melitopol, oraș ocupat temporar de ruși, anunță că forțele rezistenței locale au atacat sediul partidului pro-Kremlin "Rusia Unită". "Există declarații concrete conform cărora a fost anunțată o vânătoare împotriva tuturor celor implicați în pseudo-referendumul din partea temporar ocupată a regiunii Zaporijjie. Acest lucru indică faptul că forțele de rezistență vor fi cu siguranță împotriva 'referendumului' și vor acționa, vor face tot posibilul pentru a preveni o astfel de acțiune", a declarat primarul Ivan Fedorov.

Între timp, canalul de Telegram RIA Melitopol a relatat că, în noaptea de 9 spre 10 august, a avut loc o explozie în centrul orașului, lângă sediul partidului "Rusia Unită", unde ocupanții ruși făceau pregătiri pentru "referendum". "Vizuina colaboraționiștilor din Melitopol a fost aruncată în aer. Partizanii din Melitopol au transmis un mesaj tuturor colaboraționiștilor care pregătesc falsul referendum din regiunea Zaporijjie.

În noaptea de 8 spre 9 august, în timp ce Forțele Armate ale Ucrainei ”lucrau” la bazele militare situate în zone industriale, în jurul orei 22:00, o explozie s-a auzit chiar în centrul orașului, lângă sediul ”Rusiei Unite”, amplasat în centrul comercial Fokstrot. Acolo, invitații din Rusia, alături de trătădătorii locali, se pregăteau să organizeze un vot fals", se arată în mesajul postat pe Telegram.

"Nu sunt victime, deocamdată. Dar acesta este un avertisment puternic pentru oricine decide să ia parte la lucrările comisiilor teritoriale, vizitele din ușă în ușă sau alte absurdități legate de pseudo-referendum. Nu va exista niciun fel de clemență. Trădătorii locali înțeleg acest lucru" - a mai notat RIA Melitopol.

Ziarul Korrespondent amintește că, în noaptea de marți spre miercuri, Forțele Armate ale Ucrainei, de asemenea, au atacat cu rachete HIMARS puncte de desfășurare temporară ale trupelor ruse din zone industriale ale orașului Melitopol.

Surse: Agerpres, RADOR