Gruparea teroristă Statul Islamic a utilizat de mai multe ori arme chimice pe câmpul de luptă și poate produce cantități mici de clor și gaz muștar, a avertizat directorul CIA John Brennan la postul CBS.

"De mai multe ori, gruparea Statul Islamic a folosit arme chimice pe câmpul de luptă", a spus Brennan, potrivit unor fragmente dintr-un interviu difuzate joi de canalul american și citate de AFP."CIA crede că ISIS are capacitatea de a fabrica cantități mici de clor și gaz muștar", a mai declarat Brennan.

Întrebat cu privire la capacitatea jihadiștilor de a exporta aceste produse chimice pentru utilizare în afara Irakului sau Siriei, Brennan a spus că acest lucru probabil se va întâmpla.

"De aceea, este foarte important să fie tăiate rutele de transport și contrabandă folosite" de teroriști, a subliniat directorul CIA.

James Clapper, coordonatorul agențiilor de informații americane, declarase anterior că ISIS "a folosit produse chimice toxice în Irak și Siria", inclusiv gaz muștar.

El a explicat că este pentru prima dată când o grupare extremistă a produs și utilizat un agent chimic într-un atac după atentatul cu gaz sarin în metroul din Tokyo în 1995.

Kerry: Acord privind încetarea parțială a ostilităților în Siria

Principalii actori ai dosarului sirian au căzut de acord, în noaptea de joi spre vineri, la München, să pună în aplicare o "încetare a ostilităților" parțială în Siria în termen de o săptămână și asupra unui acces extins al ajutorului umanitar pentru populația civilă, a anunțat secretarul de stat american John Kerry, informează AFP, preluată de Agerpres.

"Am convenit asupra unei încetări a ostilităților în întreaga țară într-o săptămână", a declarat șeful diplomației americane într-o conferință de presă.

Accesul la ajutorul umanitar va trebui extins la o serie de orașe. Negocierile inter-siriene ar trebui de asemenea "reluate cât mai curând posibil", a adăugat Kerry.

"Încetarea ostilităților la nivel național" stabilită de puterile mondiale să fie implementată în Siria într-o săptămână nu se va aplica la gruparea militantă Statul Islamic, a precizat secretarul de stat american, notează DPA.

Reuniunea celor 17 țări ale Grupului Internațional de Susținere a Siriei (ISSG) de la München a avut, de asemenea, ca rezultat un acord pentru "accelerarea și extinderea" livrării de ajutor umanitar cât mai curând începând de luni, a mai precizat Kerry.