Secretarul de stat american Rex Tillerson a lăsat să se înțeleagă că Statele Unite ar putea renunța la acordul de la Minsk privind conflictul dintre Ucraina și Rusia.

În fața comisiei de politică externă a Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Tillerson a spus: „Avertismentul meu este că nu vreau să ne pomenim încătușați de Minsk, dacă până la urmă părțile decid să reglementeze asta printr-un alt acord, diferit”, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Șeful diplomației americane a răspuns astfel unei întrebări a congresmanului democrat Eliot Engel, care a apreciat că abordarea sugerată de Tillerson ar transmite Rusiei un semnal greșit.

„Dacă cred că suntem cumva dispuși să relaxăm sancțiunile împotriva lor înainte de a se conforma cu cadrul de la Minsk și de a pleca din Crimeea, cred că asta doar l-ar încuraja pe (președintele rus Vladimir) Putin să continue cu hărțuirea”, a spus Engel.

Acordul de pace de la Minsk, mediat de Franța și Germania și semnat de Rusia și Ucraina în februarie 2015, prevede încetarea focului și retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, precum și reforme constituționale pentru a acorda autonomie acestei zone unde populația rusă are o pondere ridicată.

În prezent, în SUA se desfășoară mai multe anchete privind posibilele legături cu Moscova ale administrației președintelui Donald Trump.

Senatul american a respins miercuri posibilitatea relaxării sancțiunilor aplicate Rusiei înainte de conformarea cu acordul de la Minsk. Prevederea legală respectivă, introdusă ca un amendament la o lege privind sancțiunile pentru Iran, mai are nevoie de aprobarea Camerei Reprezentanților și de semnătura lui Trump.