În timp ce Donald Trump a primit-o pe Kim Kardashian la Casa Albă, Serghei Lavrov s-a dus în Coreea de Nord pentru a reitera interesele ruse în regiune. De la Phenian, ministrul rus de Externe l-a atacat pe președintele american.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, vizitează Coreea de Nord cu doar câteva săptămâni înainte de posibila întâlnire dintre liderul de la Casa Albă și dictatorul nord-coreean. 

Până acum, Rusia nu și-a făcut simțită prezența de la debutul negocierilor dintre Washington și Phenian. Cel mai probabil, Lavrov s-a dus în Coreea de Nord pentru a obține garanții că interesele Rusiei vor fi protejate în contextul discuțiilor privind programul nuclear nord-coreean, notează Spiegel Online.

Rusia și statul comunist sunt aliate de mult timp. Moscova pretinde că și ea cere denuclearizarea Coreei de Nord dar prin negocieri, nu prin presiune. Spre deosebire de SUA. Referindu-se la Statele Unite, Lavrov a declarat miercuri: "Poate că astfel de metode sunt eficiente în afaceri, dar …în relațiile internaționale duc la riscuri serioase”.

În timp ce Lavrov se întâlnea cu Kim Jong-un, Donald Trump o primea la Casa Albă pe vedeta de reality show Kim Kardashian pentru a discuta despre reformă a închisorilor.

 

Potrivit MAE rus, Lavrov l-a invitat pe liderul de la Phenian în Rusia. Șeful diplomației ruse a avut o întrevedere și cu omologul său nord-corean, Ri Yong Ho.

În cadrul discuțiilor au fost abordate chestiunea programului nuclear nord-corean și cooperarea bilaterală. 

Kim Jong-un a folosit întâlnirea pentru a-l lăuda pe președintele rus, Vladimir Putin: "Apreciez foarte mult faptul că Putin se opune hegemoniei SUA". El a mai spus că e gata întotdeauna să negocieze cu Rusia, potrivit unor imagini video prezentate de Ministerul rus de Externe. Liderul de la Phenian a pledat pentru consolidarea cooperării dintre Rusia și Coreea de Nord.