Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, va prezida la New York o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU în aprilie, lună în cursul căreia Rusia va deține președinția rotativă a organului executiv al Națiunilor Unite, scrie La Libre Belgique.

"Un alt eveniment cheie al președinției ruse va fi dezbaterea publică de înalt nivel a Consiliului (de securitate) prvind un multilateralism eficace prin apărarea principiilor Cartei Națiunilor Unite. Această reuniune va fi prezidată de ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov", a declarat presei purtătoarea sa de cuvânt, Maria Zaharova.

Ea a arătat că Lavrov intenționează de asemenea să prezideze o sesiune de dezbateri privind Orientul Mijlociu pe 25 aprilie.

Ucraina a calificat viitoarea președinție rusă a Consiliului de Securitate al ONU drept "o glumă proastă".

"Rusia și-a uzurpat locul; ea duce un război colonial; președintele ei este un criminal de război căutat de CPI pentru răpire de copii", a criticat ministrul afacerilor externe ucrainean, Dmitro Kuleba.

Rusia urmează să preia conducerea organului executiv al Națiunilor Unite de sâmbătă, pentru o lună, succedând Mozambicului.

La ONU, Rusia spune că face față "Occidentului colectiv", care a exilat-o dintre națiunile mondiale de la lansarea ofensivei sale militare în Ucraina în februarie 2022.

Ultima vizită a lui Lavrov la Națiunile Unite la New York datează din septembrie anul trecut, la Adunarea generală.

Sursa: RADOR