Șeful NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut liderilor occidentali să nu facă "aceeași eroare cu China ca în cazul Rusiei", referindu-se la dependență energetică a Europei de Moscova.

"N-ar trebui să facem aceeași eroare cu China și cu alte regimuri autoritare", așa cum am făcut Rusia, a avertizat Stoltenberg în fața Conferinței de Securitate de la Munchen. "Nu trebuie să devenim prea dependenți de produse și materii prime pe care le importăm", a adăugat el, potrivit AFP, preluată de La Libre Belgique.

Războiul din Ucraina a scos în evidență pericolul unei încrederi excesive în regimurile autoritare, a subliniat liderul NATO, care își va părăsi funcția în toamnă.

"Nu cu multă vreme în urmă, mulți suțineau că importurile din Rusia sunt o chestiune pur economică. Nu este cazul. Sunt o chestiune politică", a mai subliniat el.

Potrivit lui Stoltenberg, "e vorba de securitatea noastră. Pentru că dependența Europei de energia rusească ne-a făcut vulnerabili".Trebuie, potrivit lui, "să evităm să exportăm tehnologii cheie care ar putea fi folosite împotriva noastră și să ne protejăm infractructura esențială".

"Trebuie, bineînțeles, să continuăm să facem comerț și să ne angajăm economic cu China. Dar interesele noastree economice nu pot fi mai importante decât interesele noastre de securitate, a mai spus el, considerând "normal să ne protejăm".

"Dar făcând asta, trebuie să ne amintim că relațiile de comerț între prieteni și aliați ne fac mai puternici și mai rezistenți. Nu trebuie să creăm noi bariere între economii libere și deschise", a subliniat Stoltenberg. Potrivit lui, "lecția cea mai importantă a războiului din Ucraina este că America de Nord și Europa trebuie să rămână unite".

Peste 150 de reprezentanți guvernamentali au fost prezenți la această conferință anuală consacrată chestiunilor de securitate internațională, printre care șeful diplomației chineze, Wang Yi, care urmează să meargă la Moscova după un turneu european.

Sursa: RADOR