Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că „întârzierile serioase în sprijin au însemnat consecințe grave pe câmpul de luptă” pentru Ucraina și au permis Rusiei să obțină câștiguri semnificative, relatează AP.

„Aliații NATO nu au îndeplinit ceea ce au promis”, a spus Stoltenberg la o conferință de presă la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, referindu-se la întârzierile din partea SUA și Europei în trimiterea de arme și muniție. 

„Lipsa muniției le-a permis rușilor să avanseze pe linia frontului. Lipsa apărării aeriene a făcut posibil ca mai multe rachete rusești să-și atingă țintele, iar lipsa capacităților de lovituri la distanță mare a făcut posibil ca rușii să concentreze mai multe forțe”, a spus Stoltenberg.

Trupele ucrainene au fost forțate să se retragă din trei sate din regiunea de est, unde forțele Kremlinului au obținut câștiguri progresive împotriva adversarului lor mai slab, a declarat duminică șeful armatei ucrainene.

Zelenski a spus că noi provizii occidentale au început să sosească încet. „Acest proces trebuie accelerat”, a spus declarat acesta.

Ajutorul militar  al SUA a fost blocat timp de șase luni de diferențele politice de la Washington, iar producția de armament a Europei nu a reușit să țină pasul cu cererea.

Eforturile intense ale Ucrainei de a mobiliza mai multe trupe și construirea cu întârziere a fortificațiilor câmpului de luptă sunt alți factori care subminează în prezent efortul de război al Ucrainei, spun analiștii militari.

Stoltenberg a spus că mai multe arme și muniții pentru Ucraina sunt pe drum, inclusiv sistemele de rachete Patriot pentru a se apăra împotriva barajelor grele rusești care se izbesc în rețeaua electrică și în zonele urbane.

Acest ajutor suplimentar ar putea fi necesar, deoarece oficialii ucraineni spun că Rusia adună forțe pentru o ofensivă majoră, chiar dacă trupele au doar câștiguri progresive în acest moment.

Forțele Kremlinului au avansat în ultimele săptămâni, în special în regiunea Donețk , datorită numărului mare și puterii de foc masive folosite pentru a lovi pozițiile defensive.