Jens Stoltenberg nu vede cu ochi buni potențialul sprijin al Chinei pentru Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se declară "din ce în ce mai îngrijorat" de un posibil sprijin militar al Chinei pentru Rusia în ofensiva din Ucraina, scrie La Libre Belgique.

"Suntem din ce în ce mai îngrijorați de faptul că ar putea China să intenționeze să furnizeze sprijin letal pentru războiul Rusiei" în Ucraina, a declarat oficialul într-o conferință de presă la Bruxelles, fiind un ecou la îngrijorările Washingtonului.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a arătat că omologul lui chinez, Wang Yi, i-a dat asigurări că China nu furnizează arme Rusiei și nu are în plan s-o facă.

"Noi trebuie să rămânem vigilenți, dar după câte știu, nu există nicio dovadă că China a făcut ceea ce afirmă că nu face", a declarat Borrell.

Jens Stoltenberg a respins de altfel acuzațiile făcute de președintele rus, Vladimir Putin, care a afirmat în discursul lui că amenințarea occidentală justifică invadarea Ucrainei."Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul. Ucraina este victima (...) Președintele Putin a început acest război imperialist de cucerire. Putin continuă escaladarea războiului", a susținut secretarul general al Alianței.

"Nu vedem niciun semn că președintele Putin se pregătește pentru pace. Dimpotrivă, după cum a spus-o clar astăzi, el se pregătește mai mult de război", a adăugat oficialul norvegian. 

Șeful NATO "regretă" decizia rusă de a-și suspenda participarea la New Start

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat regretul pentru decizia președintelui Vladimir Putin de a suspenda participarea Rusiei la acordul New Start privind dezarmarea nucleară.

"Regret decizia anunțată de Rusia astăzi de a-și suspenda pariciparea la tratatul New Start", a declarat el într-o conferință de presă la Bruxelles, referindu-se la acest text care este ultimul acord bilateral de acest fel care leagă Washingtonul și Moscova.

Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia își suspendă participarea la acordul New Start privind dezarmarea nucleară și a amenințat că va face noi teste nucleare dacă Statele Unite le-ar face mai întâi.Semnat în 2010, acest tratat este ultimul acord bilateral de acest fel care leagă cele două puteri.

Rusia anunțase deja la începutul lunii august că suspendă inspecțiile americane prevăzute la locațiile militare în cadrul acordului, dând asigurări că acționează ca răspuns la piedicile americane la inspecțiile ruse în Statele Unite.

New Start limitează arsenalurile celor două țări la un maxim de 1.550 de ogive de o parte și de alta, adică o reducere cu aproape 30% față de limita precedentă fixată în 2002.

"Ei vor să ne rezerve o înfrângere strategică, să ne atace locațiile nucleare, de aceea sunt obligat să anunț că Rusia își suspendă participarea la tratatul (New) Start", a declarat președintele rus într-un discurs fluviu foarte ostil la adresa occidentalilor.

El i-a acuzat că au ajutat Ucraina să modernizeze drone pentru a le trimite asupra unor obiective strategice, cu referire la recentele explozii de la baza de bombardiere strategice Engels, aflată la circa 500 de kilometri de frontiera ucraineană.

Putin a cerut autorităților ruse să fie "gata pentru teste de arme nucleare" dacă Washingtonul ar face (asemenea teste) mai întâi.

El a calificat de altfel drept "teatru al absurdului" faptul că NATO a cerut Rusiei să aplice New Start și să permită "accesul pentru inspectarea siturilor nucleare militare" ruse.

Putin a sugerat ca NATO să se alăture New Start pentru a face acest tratat echitabil, "deoarece, în cadrul NATO, Statele Unite nu sunt singura putere nucleară".

Sursa: RADOR