Acumularea de trupe de către Rusia la granița cu Ucraina ridică motive de îngrijorare, dar nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a-și „apăra aliații din regiune”, spune secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

„Transmitem un mesaj clar Rusiei că vor exista consecințe dacă va folosi din nou forța militară împotriva Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, într-un interviu acordat EURACTIV.

Interviul, realizat înaintea vizitei sale în Letonia și Lituania din 27-28 noiembrie și înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO de la Riga ce va avea loc marți și miercuri și, cel mai probabil, se va concentra în mod proeminent asupra Rusiei.

Întrebat însă ce ar face NATO dacă Rusia va invada Ucraina, Stoltenberg, care a călătorit în țările baltice împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „prima sarcină este să prevenim acest lucru”.

Întrebat ce consecințe ar suferi Rusia dacă va lansa un atac asupra Ucrainei, șeful NATO a evidențiat că există metode economice, financiare și diplomatice, dar fără a elabora.

Recent, cancelarul german Angela Merkel a spus că o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei ar trebui să ducă la sancțiuni UE.

Stoltenberg a confirmat că Rusia a acumulat echipamente militare, tancuri și trupe pregătite pentru luptă în apropierea Ucrainei.

În plus, nu există nicio îndoială în rândul diplomaților UE și NATO de la Bruxelles că dictatorul belarus Alexander Lukașenko a provocat în mod deliberat criza migranților de la frontierele UE, cu sprijinul Kremlinului.

„Nu există nicio certitudine cu privire la intențiile Rusiei, dar ceea ce știm este că au folosit forța militară împotriva Ucrainei înainte”, a declarat Stoltenberg când a fost întrebat dacă Kremlinul ar putea folosi criza de la frontierele Belarusului cu UE ca paravan pentru a pregăti o acțiune militară împotriva Ucrainei.

„Au făcut acest lucru în 2014, Crimeea este încă ocupată, continuă să destabilizeze estul Ucrainei și Donbasul, au lansat mai multe atacuri cibernetice împotriva Ucrainei și au fost responsabili pentru activități hibride împotriva Ucrainei – iar acum vedem o retorică foarte agresivă”, a spus șeful NATO.

„Dacă punem toate acestea laolaltă, desigur, există motive de îngrijorare”, a spus Stoltenberg, adăugând că „nu ar trebui să existe niciun dubiu cu privire la hotărârea și angajamentul NATO de a-și apăra aliații din regiune”.

„Prezența militară sporită a NATO în zona de est a Alianței este o consecință directă a utilizării forței de către Rusia împotriva Ucrainei”, a mai spus Stoltenberg, cu referire la grupurile tactice pregătite de luptă ale NATO în Polonia și statele baltice și creșterea cheltuielilor pentru apărare în regiune.

Întrebat dacă NATO intenționează să-și consolideze capabilitățile militare pe flancul estic, Stoltenberg a spus că alianța va „evalua în mod constant necesitatea de a-și ajusta în continuare poziția”.

„Dar cred că ceea ce demonstrăm este de fapt o voință puternică de a adapta NATO ca răspuns la un mediu de securitate mai solicitant", a adăugat el.

Citiți continuarea interviului pe www.euractiv.com