După criticile intense din partea Israelului, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost nevoit să rectifice privind atacul Hamas, care nu ar fi venit "din senin", scrie La Razon.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a venit cu precizări după declarația în care a afirmat că atacul criminal al Hamas din 7 octombrie în care au murit 1.400 de israelieni "nu a venit din nimic, poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani", sugerând că Israelul a împărțit responsabilitatea pentru masacrul comis de gruparea teroristă palestiniană.

Guterres a încercat să-și corecteze afirmațiile cu un tweet în care spune că "nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile oribile ale Hamas".

În ultimele ore, Israelul a cerut demisia lui António Guterres, ale cărui cuvinte au motivat furia ambasadorului israelian la ONU, Gilad Erdan, care pe contul său X (fost Twitter) a spus că acest mesaj reprezintă o justificare a atacurilor împotriva civililor pentru că "aceștia dau dovadă de înțelegere pentru această campanie de crime în masă de copii, femei și bătrâni".

Ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a anunțat apoi că anulează o întâlnire pe care o programase cu Guterres și un grup de rude ale ostaticilor Hamas, spunându-le reporterilor cu privire la Guterres: "Nu vă este rușine?", adăugând că "bineînțeles" că a susținut apelul la demisie.

Erdan a spus apoi că țara sa va fi nevoită să "reconsidere" relația cu ONU. "Ne plângem de mult timp de modul în care ONU și reprezentanții săi acționează în Israel, denaturând realitatea. Ei nu raportează ce se întâmplă cu adevărat. Scot lucrurile din context, refuză să verifice rapoartele noastre despre atacuri teroriste (...) și iau cuvintele Hamas ca și cum ar fi cuvântul lui Dumnezeu", s-a plâns Erdan.

Sesiunea de marți Consiliului a fost o "dezbatere deschisă" în care fiecare țară și-a prezentat poziția, iar secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a anunțat că Washington susține "pauzele umanitare", care permit introducerea de alimente, apă și medicamente (nu a menționat combustibil) în Gaza, și că acesta va fi fondul următoarei rezoluții pe care o va prezenta Consiliului.

Aluzia la "pauzele umanitare" și nu la "încetarea focului" a plăcut Rusiei și Chinei: ambasadorul rus a avertizat deja că se va opune acestei rezoluții (și are dreptul de veto), iar în schimb va prezenta o altă alternativă. China, la rândul său, a spus că un limbaj mai puțin complicat ar fi de dorit pentru ceea ce cere comunitatea internațională: o încetare imediată a focului.

La rândul său, Ministerul palestinian de Externe a considerat că critica guvernului israelian la adresa secretarului general al ONU este "o prelungire a lipsei de respect" a autorităților israeliene față de organizația internațională. Poziția Israelului, a adăugat el, este "nejustificată, premeditată și o extindere a lipsei de respect și angajament pe care un stat ocupant o practică împotriva Națiunilor Unite, a cartei și a propriilor rezoluții privind problema palestiniană" și a ceea ce "reprezintă legitimitatea internațională".

Statele Unite au spus deja de ce nu sprijină încetarea focului: în primul rând, pentru că va ajuta Hamas să se reaînarmeze, iar apoi, în cuvintele lui Joe Biden însuși, pentru că Israelului nu i se poate cere să oprească atacurile cât timp 220 dintre oamenii săi rămân ostatici în mâinile Hamas.

În acest fel, rezoluția Statelor Unite va rămâne din nou literă moartă, deoarece va fi respinsă prin veto cel puțin de către Rusia și va fi astfel a treia rezoluție care eșuează în Consiliul de Securitate privind războiul din Gaza, arătând încă o dată ineficacitatea ONU.

Ministrul iordanian de externe Ayman Safadi, prezent și el la New York, a declarat că Consiliul de Securitate nu își îndeplinește responsabilitățile istorice și a avertizat că țările arabe, și musulmanii în general, sunt din ce în ce mai supărați cu privire la ceea ce consideră drept "sprijin" pentru Israel din partea unei mari părți a țărilor occidentale.

Și, făcându-se ecou al cuvintelor sale, la scurt timp după aceea, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului, Lior Haiat, le-a declarat jurnaliștilor: "Astăzi nu există cale de mijloc: dacă nu susțineți Israelul, sunteți un susținător al Hamas".

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA