Secretarul american al apărări, Mark Esper, susține că Germania e "dezamăgită" de decizia președintelui Trump de a retrage 12.000 de trupe SUA. El spune că o parte din aceste trupe ar putea ajunge în România sau în alte țări din estul Europei.

În cadrul unui seminar online organizat de Institutul Aspen, Mark Esper a declarat miercuri că intenționează să trimită trupe rotaționale în România, Polonia și Statele Baltice, relatează Insidedefense.com.

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, declarase la 1 august că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare.

Inițial, Administrația Trump a anunțat că trupele retrase din Germania vor fi trimise în Italia și Belgia, în timp ce unii militari vor reveni acasă.

Ulterior, Polonia a anunțat că va găzdui trupe americane suplimentare, anunț confirmat de SUA, care au semnat săptămâna aceasta ”un acord de cooperare consolidată în domeniul apărării” care prevede creșterea graduală a numărului de militari americani pe teritoriul polonez. Acordul va permite sporirea cu circa 1.000 de persoane a prezenței militare prin rotație în Polonia.

În prezent, în Polonia se află 4.500 de militari americani,

În timp ce oficialii de la Pentagon susțin că decizia de a retrage 12.000 de trupe din Germania pentru a le reloca în alte țări din Europa e o decizie strategică în beneficiul NATO, președintele Donald Trump a declarat că e vorba de bani. Trump reproșează de mult timp Germaniei că nu alocă 2% din PIB pentru apărare. Totodată, el susține că Berlinul nu tratează corect Washingtonul în materie de comerț.

Miercuri, președintele american a susținut că Germania a făcut o ”avere” de pe urma staționării trupelor americane pe teritoriul său, construind orașe în proximitatea trupelor SUA. Într-un interviu la Fox News, Trump a mai spus că Germania datorează SUA miliarde de dolari.

”Sunt o țară bogată, ar trebui să-și plătească facturile. De ce ar trebui să apărăm țări și să nu ni se restituie banii?', a întrebat retoric Donald Trump.

Decizia a fost criticată de Congresul american, Senatorul republican Mitt Romney a declarat că acesta este ”un cadou” făcut Rusiei. Unii congresmeni republicani au precizat că îl susțin pe președinte în acest demers, însă vor monitoriza situația.

Esper a subliniat faptul că în Germania vor rămâne 24.000 de trupe americane. Totodată, el a spus că reacțiile în rândul aliaților au fost ”în general pozitive”.