Războiul Rusiei contra Ucrainei va atinge un punct de cotitură în august, iar faza activă a acestuia se va încheia până la sfârșitul anului - consideră șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a Ministerului apărării de la Kiev, Kirilo Budanov.

Potrivit acestuia, în august, Ucraina va primi suficiente arme și va începe să le folosească în mod activ în luptele contra armatei ruse, scrie Korrespondent.

"Așa cum am mai spus, faza activă ar trebui să ajungă la declinul maxim înainte de sfârșitul anului. Rusia are resurse pentru a purta un război o perioadă de 12 luni" - a explicat Budanov.

Totodată, susține oficialul, desfășurarea activă a ostilităților - episodul în care localități întregi trec de la o parte la alta - ar urma să se reducă semnificativ până la sfârșitul anului și să ajungă aproape de punctul zero.

"Războiul se va încheia cu un singur lucru: recuperarea teritoriilor noastre ocupate... Până la sfârșitul anului, ar trebui cel puțin să intrăm pe teritoriul Crimeii" - a remarcat șeful GUR.

Acesta a adăugat că, pentru Federația Rusă, există două modalități de a pune capăt războiului: schimbarea conducerii politice, menținând, în același timp, integritatea teritorială a Rusiei, iar lumea l-ar învinovăți personal pe Putin pentru război și rușii își vor retrage trupele din toate teritoriile străine ocupate; împărțirea Rusiei în trei sau mai multe părți, care s-ar constitui în noi state independente.

Sursa: RADOR

 

 

****

Volodimir Zelenski a denunțat lipsa de ''unitate'' a țărilor occidentale în fața războiului declanșat de Rusia în Ucraina cu peste trei luni în urmă, transmite dpa.

''Întrebarea mea este: există unitate în practică (în Occident? Nu văd asta'', a spus el într-o intervenție video la o conferință organizată de Fundația Victor Pinciuk în marja Forumului Economic Mondial de la Davos.

''Există unitate pe subiectul aderării Suediei și a Finlandei la NATO? Nu. Așadar este Occidentul unit? Nu'', a argumentat Zelenski, făcând apel la solidaritate între occidentali.

****

Un embargo petrolier până la sfârșitul anului este încă în discuție. Un embargo european asupra petrolului rus este posibil "în câteva zile", a estimat ministrul german al economiei Robert Habeck, în timp ce subiectul nu are în prezent unanimitatea necesară în cadrul Celor 27, scrie Le Figaro.

"Doar câteva state, în special Ungaria, au raportat probleme", a declarat Robert Habeck la televiziunea publică ZDF, luni seară. Dar "discuțiile continuă" și "cred că vom obține un progres în câteva zile".

Europenii au anunțat deja încetarea importurilor de cărbune din Rusia din luna august.

Dar un embargo petrolier până la sfârșitul anului este încă în discuție. "Un embargo este la îndemână", potrivit lui Robert Habeck, deoarece sancțiunile europene trebuie să fie decise în unanimitate.

Inițial, Bruxelles-ul plănuia să oprească importurile de țiței rusesc în termen de șase luni și de produse rafinate până la sfârșitul anului 2022. Dar Ungaria refuză pentru moment acest al șaselea pachet de sancțiuni propus de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, din lipsă de garanții privind menținerea aprovizionării sale.

Premierul Victor Orban, care a susținut până acum toate sancțiunile europene, în ciuda apropierii lui de Vladimir Putin, se teme și el de o creștere a prețurilor. Țară închisă, fără acces la mare, Ungaria depinde de petrolul adus din Rusia de conducta Drujba.

Budapesta a cerut, așadar, o scutire de aprovizionare pe această rută, cu 0,7 din 2,8 milioane de barili pe zi, o mică parte din achizițiile europene. O derogare de doi ani oferită Ungariei, Slovaciei și Republicii Cehe este considerată insuficientă de către guvernul ungar.

Acesta a cerut cel puțin patru ani și aproape 800 de milioane de euro în finanțare europeană pentru a-și adapta rafinăriile și a crește capacitatea conductei Adria care vine din Croația. De la invazia Ucrainei, UE a încercat, de asemenea, să-și reducă rapid dependența de gazul rusesc.

Sursa: RADOR

****

Amenințările cu închiderea rutelor de tranzit ale petrolului și gazului natural pun în pericol unitatea UE și subminează grav solidaritatea între statele membre, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, după convorbiri cu ministrul de finanțe al Serbiei, transmite MTI, preluată de Agerpres.

Peter Szijjarto a afirmat în cadrul unei conferințe de presă comune cu Sinisa Mali că Ungaria consideră astfel de amenințări, care "au ieșit la iveală în unele comunicări ale UE", drept un "atac grav la adresa suveranității, securității sale energetice și intereselor sale de securitate".

În ce privește propunerea UE de sancționare a importurilor de țiței rus, Szijjarto a avertizat că Ungaria nu va vota în favoarea unui astfel de mecanism cât timp acesta pune în pericol securitatea energetică a țării.

****

 

 

Forțele ruse au lansat miercuri o ofensivă în mai multe orașe din estul Ucrainei, folosind obuze de mortier care au ucis civili și au distrus mai multe locuințe.

Rusia încearcă să captureze integral provinciile Donețk și Lugansk și să încercuiască forțele ucrainene pe principalul front din estul Ucrainei.

Orașele Severodonețk și Lisiceansks sunt sub asediu, forțele ruse avansând din trei direcții pentru a le încercui.

Biroul președintelui ucrainean a informat că forțele ruse au lansat miercuri dimineața o nouă ofensivă asupra orașului Severodonețk, orașul aflându-se sub tiruri constante de mortiere.