Occidentul și Rusia se îndreaptă cu pași repezi către o alianță antiteroristă, dar, cu toate acestea, sancțiunile aplicate Moscovei din cauza conflictului ucrainean ar urma să rămână în picioare. Decizia ar fi fost luată deja la summitul G20.

Informația este relatată de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), care citează surse guvernamentale germane. Executivul de la Berlin insistă asupra prelungirii sancțiunilor economice impuse Rusiei din cauza anexării ilegale a peninsulei Crimeea și din cauza războiului separatist din estul Ucrainei.

În timpul summitului G20 din Antalya, desfășurat în urmă cu o săptămână, cinci țări occidentale ar fi luat deja o decizie preliminară de prelungurie a măsurilor punitive la adresa Rusiei. E vorba despre președintele american Barack Obama, premierul britanic David Cameron, cel italian Matteo Renzi, ministrul francez de externe Laurent Fabius și cancelarul german Angela Merkel.

Sancțiunile sunt în vigoare până la sfârșitul acestui an, iar condiția de ridicare este îndeplinirea totală a prevederilor acordului de pace de la Minsk. Situația din teren arată că termenul de 31 decembrie nu poate fi respectat sub nicio formă, de aceea ar urma prelungirea sancțiunilor până în iulie 2016.

Programul cancelarului german arată o vizită oficială la Paris miercurea aceasta, cu o zi înainte de plecarea lui Francois Hollande la Moscova. Deplasarea lui Merkel în Franța este motivată, printre altele, de asigurarea susținerii Franței pentru programul de sancțiuni.