Semnale dinspre Bruxelles și Washington cu privire la re-exportul tancurilor Leopard 2 către Ucraina

Varșovia/Bruxelles: Germania nu va bloca re-exportul tancurilor Leopard către Ucraina, un înalt diplomat al Uniunii Europene a declarat luni pentru Reuters, după ce Polonia a anunțat că va trimite tancurile germane Leopard pe care le deține.
Premierul polonez, Mateusz Morawiescki, a afirmat intenția țării sale de a trimite Ucrainei tancuri Leopard 2: Polonia va urma procedura, va cere acordul Germaniei, "însă această chestiune este secundară", spune prim-ministrul, pentru că, în cazul în care nu îl va obține, a forma o alianță cu alte state pentru trimiterea Leopard 2 (sursavideo Reuters)
În același timp, la Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că o actualizare cu privire la furnizarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina este iminentă, potrivit The Independent. „Puteți să vă așteptați la vești dinspre Germania, în următoarele zile, cu privire la furnizarea de tancuri pentru Ucraina”, a spus Price în briefingul de presă, de luni, 23 ianuarie, notează publicația citată.
Context
Polonia are nevoie de acordul Germaniei pentru re-export, cu toate acestea, plănuiește să trimită aceste tancuri în cadrul unei coaliții de state care susțin "Leopard 2 pentru Ucraina". Finlanda (care deține, de asemenea, Leopard 2) este deschisă inițiativei, însă atentă la poziția Germaniei, notează The Guardian.
Semnale divergente au venit luni dinspre Germania, care a refuzat să trimită Ucrainei propriile tancuri. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că țara sa nu ar sta în calea Poloniei dacă Polonia ar trimite tancurile sale Leopard 2 Ucrainei. Declarația Annalenei Baerbock a fost făcută în aceeași zi în care fostul premier britanic, Boris Johnson, a efectuat o nouă vizită surpriză la Kiev, notează The Independent.
Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al guvernului federal german, Steffen Hebestreit, întrebat de Politico, nu a confirmat declarațiile ministrului Annalena Baerbock, susținând că aceasta și-a exprimat și că această chestiune trebuie decisă în Consiliul federal de Securitate.
Întrebată de jurnaliștii din Bruxelles asupra propriei declarații, a refuzat să repete că Germania nu ar sta în calea Poloniei, rezumându-se la a spune, diplomatic, că "este important ca noi, în calitate de comunitate internațională, să facem tot ce putem”.
Comentarii